Categories
OecoGlobus

Az Oroszország elleni gazdasági szankciók és a háború várhatóan visszavetik a GDP növekedést

🧾 A GlobalData 2022. március 24-én közzétett egy összefoglaló anyagot az orosz-ukrán háború kapcsán, amelyben az egyes iparágakra vonatkozóan kerültek összegzésre a különféle szankciók. Az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok már 2022. február 25-én  különféle gazdasági szankciókat léptettek életbe Oroszországgal szemben. Március 23-ig az EU összesen 671 új szankciót fogadott el, míg az Amerikai Egyesült Államok 415-öt.. Az orosz-ukrán háború hatásai nem maradnak a két ország határai között. Az életbe léptetett gazdasági szankciók, illetve a háború miatt a kieső ukrán termelés (például gabona export) jelentős mértékben befolyásolja a 2022-es évi világgazdaság növekedését. Minél inkább elhúzódnak a harcok, annál nagyobb mértékű visszaesés várható a növekedésben. Ezzel párhuzamosan, mivel a háború felhajtja a nyersanyagárakat, azok tovább emelik majd az amúgy is magasan alakuló infláció ütemét.

📉 A háború miatt életbe léptetett nyugati szankciók várhatóan érzékenyen érintik majd az orosz gazdaságot. A Reuters hírügynökség által megkérdezett 15 szakértő véleménye szerint a 2022-es orosz infláció mértéke megközelítheti a 24 százalékos szintet, amely több mint négyszeres a háború előtti várakozáshoz képest. Mindez azt jelentené, hogy több mint két évtizede nem látott szintre emelkedik a pénzromlás üteme. A GDP csökkenés mértéke a szakértők véleménye szerint akár 7,3 százalékos szintet is elérheti, míg korábban (háború előtt) 2,5 százalékos gazdasági növekedést prognosztizáltak. A várható visszaesés mértéke 2009 óta nem látott szintet jelentene. A Global Data Oroszország esetében még ennél is súlyosabb, közel 11 százalékos zsugorodást vár az idei évre, miközben a világgazdaság GDP növekedési ütemét a korábbi 4,4 százalékos szintről 3,6 százalékra módosította a háború kirobbanását követően.

🇭🇺 2022 március végén EU-s szinten felmerült az orosz nyersanyagok szankcionálása. Ugyanakkor az EU jelenleg nagymértékben támaszkodik az orosz olajra, földgázra és szénre is. Magyarország jelentős mértékben függ az orosz importtól, annak leállítása komoly hatással lenne a gazdasági teljesítményre. A magyar felhasználás esetében az olaj 87, míg a földgáz 76 százalékát biztosítják Oroszországból. Ráadásul az oroszok a paksi atomerőmű fűtőanyagát is biztosítják, amely a hazai villamosenergia termelés közel felét adja. Az orosz kitettség csökkentése gazdasági visszaesés kockázatának elkerülése mellett inkább csak közép-hosszú távon lehetséges.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/oecoglobus/tobb-mint-450-nyugati-ceg-mar-dontott-oroszorszagi-tevekenysegerol/

💾 Az ábra forrása itt található.

#Gazdasag #Szankcio #Oroszorszag #Ukrajna #Haboru

Külső senior elemző | Megjelent írások

Nándor a Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott pénzügy mesterszakon. Több mint nyolc év munkatapasztalattal rendelkezik multinacionális vállalatoknál, főleg pénzügyi és stratégiai tanácsadási területeken. Mélyreható tapasztalattal rendelkezik iparági és stratégiai elemzések készítésében. Elemzéseiben főként a digitális transzformációra, pénzügyi és energetikai szektorokra koncentrál.

Iratkozzon fel hírlevelünkre