Categories
OecoGlobus

Az önkéntes Nagy Felmondás határozza meg a munkaerőpiac dinamikáját az új típusú koronavírus-járvány enyhülésével egyidőben

👔 A nemzetközi sajtóban és szakmai anyagokban egyre többször felbukkan a „Great Resignation”, azaz a Nagy Felmondás kifejezés Azt a folyamatot nevezték el így külföldön, amikor is az új típusú koronavírus járvány közepette egyre több munkavállaló adja be felmondását és vált állást önkéntesen. Az amerikai Munkaügyi Statisztikai Hivatal (Bureau of Labor Statistics) adatai alapján 2021 áprilisa és szeptembere között az Amerikai Egyesült Államokban közel 20 millió munkavállaló döntött úgy, hogy otthagyja aktuális munkáltatóját. 2021 szeptemberében a folyamat intenzitása 4,4 millió fő volt, amely három százalékos aránynak felel meg a teljes foglalkoztatott népességhez viszonyítva. Mindez olyan magas érték, amelyet a 2000-es évek óta nem tapasztaltak az országban. 2020 februárjához képest legnagyobb mértékben, 75 százalékkal az iparban dolgozók között növekedett a kilépések száma.

🖨️ A McKinsey&Co nemzetközi stratégiai tanácsadócég egy friss, 2021 szeptemberében közzétett felmérés keretében vizsgálta a jelenleg is zajló felmondási hullámot. A kutatás öt vezető országban (az Amerikai Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Ausztrália, Kanada és Szingapúr) végezték el. A felmérés eredménye alapján az elkövetkezendő háromtól hat hónapig tartó időszakban a megkérdezett munkavállalók mintegy 40 százaléka tervezi valamilyen formában a munkahelyváltást. Ráadásul az emberek 18 százaléka meglehetősen erősen gondolkodik azon, vagy biztos benne, hogy beadja felmondását. A másik oldalon a munkáltatók több mint fele arról számolt be az elmúlt időszakban, hogy az önkéntes fluktuáció felerősödött az elmúlt években tapasztalt szinthez képest, és több mint 60 százalékuk arra számít, hogy a következő fél évben ez a tendencia tovább fog folytatódni. A felmondásoknál érdekes tény, hogy a munkavállalók 36 százaléka, akik bejelentették cégüknél a kilépési döntésüket, úgy tették mindezt, hogy az adott pillanatban még nem volt másik vállalattól egyetlen ajánlatuk sem. Mindez jól szemléltetheti, hogy a munkavállalóknak nem volt egyszerű időszaka az elmúlt közel másfél évben. A McKinsey anyagában megemlíti, hogy a járványból kifelé tartva minél több lehetőség nyílik, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy a legtehetségesebb alkalmazottak fejében is megfogalmazódik a váltás. Az egyik ilyen jelentős motiváló erő, hogy egyre több cég kínálja az otthoni, távmunka végzés lehetőségét. Principal Financial Group felmérése is hasonló következtetésre jut az amerikai munkavállalók körében. Várhatóan a következő 12 – 18 hónapban a munkavállalók negyede tervezi a munkahelyváltást vagy nyugdíjba vonulást.

💻 Az Amerikai Egyesült Államokban egyedül 2021 szeptemberében 4,4 millió munkavállaló önként hagyta ott aktuális állását, ezzel több mint tízmillió betöltetlen állás volt az országban. A folyamat mögött olyan indokok húzódnak meg, mint a változó munkaerőpiaci helyzet, a munkavállalók kiégése, illetve nyugdíjba vonulás, valamint sokan arra panaszkodtak, hogy a járvány alatt megnövekedett flexibilitásukat visszakorlátozták. A Future Forum és a Fortune Analytics több mint tízezer szellemi munkakört betöltő alkalmazottat kérdezett meg világszerte, és arra jutottak, hogy az emberek több rugalmasságot, illetve a munkájuk feletti nagyobb kontrollt szeretnének, amelyért elszántak akár munkáltató váltásra is. A kutatás alapján azon a szellemi munkakörben dolgozók esetében, akik nem elégedettek a jelenlegi munkahelyükön a flexibilitásukkal, 71 százalékos az új munkalehetőségek iránti nyitottság valószínűsége Azon munkavállalók közül, akik preferálják az otthoni munkavégzést, 35 százalék szeretne jobb munka-magánélet egyensúlyt kialakítani a munkahelyén, illetve 25 százalék szeretne kevesebb ingázást a munkahelyére.

🇭🇺 Magyarországon 2021 novemberében a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat rendszerében 242 ezer álláskeresőt tartottak nyilván, amely lényegében a koronavírus-válság előtti szintnek felel meg, és az aktív korú népességhez viszonyítottan 3,8 százalékos arányt jelent. Összehasonlításként a munkanélküliség 2020 év közepén, több mint 370 ezren érte el a tetőpontját. Magyarországon is megfigyelhető, hogy a munkavállalók elhagyják korábbi munkahelyüket. Hazánkban például a vendéglátást érintette az egyik legnagyobb mértékben az új típusú koronavírus járvány negatív hatása, ráadásul a kilábalás időben jelentősen el is húzódik. A vendéglátásban a korábbi munkavállalók elsősorban a bizonytalan körülmények miatt döntöttek a váltás mellett és a Magyar Vendéglátók Ipartestülete szerint itthon már 40 – 50 ezer alkalmazott hiányzik a szektorból. A Beck & Partners toborzással foglalkozó vállalat tapasztalatai alapján a magyar munkavállalók számára különösen fontos a biztonság, akiknek megmaradt a munkája jellemzően nehezebb váltásra bírni őket egy toborzás keretében. A jelöltek bérigénye jelentősen emelkedett a Beck & Partners beszámolója alapján, és különösen az IT szektorban a home office alapkövetelménnyé vált. Számos jelölt elvárásként heti szinten minimum három – négy napot dolgozna távolról, ez alatt meg sem hallgatja az adott cég állásajánlatát. A KSH adatai alapján a távmunkában dolgozók száma 2020 májusában érte el a csúcsot, amikor közel 760 ezer fő dolgozott otthonról (foglalkoztatottak 17 százaléka). A tavaly évi csúcstól kezdve fokozatosan csökkent a távmunka súlya a hazai cégeknél és 2021 júliusa és szeptembere között 6,3 százalékra mérséklődött az arány, amely 2020 májusának értékéhez képest közel egyharmad. A Telenor „home office kutatása” keretében 840, számítógéppel dolgozó munkavállalót kérdezett meg, akik körében megállapítható, hogy egyre inkább általános igény a távmunka hazánkban is. A népszerűség alapvető oka a rugalmas időbeosztásban és a kevesebb ingázással töltött időben rejlik és ezáltal a munka/magánélet egyensúly jobban fenntarthatóbbá válik. Ráadásul a nőknek különösen fontos a magánélet egyensúlya, mivel 64 százalékuk emelte ki ezt a szempontot, míg a férfiaknál ez az arány csak 53 százalékon áll.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/oecofocus/a-fogyasztoi-araknal-is-gyorsabb-az-ipari-termeloi-arak-novekedese-magyarorszagon/

💾 Az adatok forrása itt található.

#Munkahelyek #Felmondas #Greatresignation #Munkaviszony #Koronavirus #COVID19

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kapcsolódó cikkek

Iratkozzon fel hírlevelünkre