Categories
OecoGlobus

Az exportőrök fellépése a Nyugattal szemben

🛢️ Az OPEC és az OPEC+, másnevén a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete és a kartellen kívüli nagy olajtermelők informális szövetsége, 2022. október 5-én konferenciát tartott, melynek célja a jövőre vonatkozó termelési célok meghatározása volt. A bécsi találkozó során a kartell és a szövetségesek tagjai megegyeztek, hogy az idei év novemberétől 2 millió hordóval csökkentik a napi kitermelést. Ezt a módszert már több alkalommal is felhasználták, hogy a kínálat szűkítésével növeljék az olaj piaci árfolyamát. A két éve nem látott változtatásnak az elsődleges célja a csökkenő olajárak korrigálása és a kontroll visszaállítása volt az energiaárak fölött. Rövid cikkünkben az olaj piaci helyzetéről és főbb szereplőiről lesz szó.

💵 Az elmúlt évtizedben kirajzolódott, hogy az olaj rendkívül érzékenyen reagál a gazdasági kilátások változásaira. A február végén Ukrajna ellen elindított orosz háború egy hirtelen és drasztikus emelkedést okozott a Brent olaj árfolyamában. Tavaly októberben az átlagos havi kereskedési ár még 84,38 dollár/hordó volt, majd a háború kirobbanását követően idén júniusra elérte a 114,81 dollár/hordó havi átlagár csúcsot. A magas árak mellett több felhasználó is csökkentette a felhasználását, vagy alternatív megoldásra váltott. A kereslet csökkenésével az olaj ára szépen lassan visszatért a januári árfolyamhoz. A legnagyobb exportot biztosító Szaúd-Arábia szerint, a szövetség elsődlegesen a csökkenő piaci ár ellen lépett fel a kitermelés csökkentésével. A bécsi találkozó azonban többet jelenthet az olaj árának emelkedésénél, mivel az ellentétek egyre erősebbek és a geopolitikai feszültségek miatt a legnagyobb importőrök kritikát fogalmazhatnak meg a kartell működésével kapcsolatban.

❔ Kinek kedvez az OPEC + döntése?

💲 A jelenlegi helyzetben egyértelmű, hogy ez egy igen kedvező lépés Oroszország számára, melynek bevétele nagymértékben a szénhidrogének exportjából származik. A háború finanszírozásához elengedhetetlen, a GDP-hez több mint 20 százalékban hozzájáruló olaj- és gázipar és a piacon megjelenő ár fenntartása vagy akár emelése. Ez a hozzájárulás Szaúd-Arábiában még Oroszországnál is magasabb. A szaúd-arábiai szektor hozzájárulása a GDP-hez meghaladja a 40 százalékot. A Nemzetközi Valutaalap előrejelzései alapján az éves gazdasági növekedés az országban elérheti a 8 százalékot, míg a legtöbb európai országban ez alig pár százalékos. Érdemes még kiemelni, hogy az állami kézben lévő és egyben legnagyobb kitermelő, Saudi Aramco 2022 első félévében 88 milliárd dollárnyi profitot termelt, ami rekordmagas bevételnek számít.

🪙 Az érem másik oldala

🌎 Világszerte a legtöbb ország importálja az olajat, melynek egyértelmű kihatása van a gazdaság szerkezetére. A legnagyobb importőrök közül Európát és Amerikát sújtja a legmagasabb infláció, melyhez az olaj piaci ára jelentősen hozzájárul. Részben ez ellen lép fel az OPEC találkozó előtt néhány órával megrendezett uniós tagállami ülésen elfogadott a nyolcadik Oroszország elleni szankciós csomag, melyben csatlakozva a G7 kezdeményezéséhez, megszavazták az orosz ársapka bevezetését. Amennyiben működőképesnek bizonyul a javaslat, úgy jelentősen csökkenhet az infláció mértéke. A bevezetésnek a pontos időpontjáról és részleteiről még nincs elfogadott megegyezés, de fontos kiemelni, hogy más nagy importőrök, mint Kína, illetve India könnyedén megboríthatják az ársapka használhatóságát egy esetleges külön megállapodással. Az infláció emelkedése mellett, a kitermelés csökkentése által az ukrajnai segítségnyújtás is nehezebbé válik. Az ifW jelentéseiben látható, hogy pénzügyi támogatásban Európa még tudja tartani az odaigért támogatást, azonban a hadianyag segítségnyújtásban csak részleges teljesítések vannak. A téli időszak kezdetével ez a helyzet várhatóan tovább nehezedik és az amerikai segítségnyújtás fenntartása elengedhetetlenné válik.

❔Fenntartható-e a magas olajár?

📉 A legtöbb OPEC+ tag már most a hivatalos kvóta alatt termel, így várhatóan a reális csökkentés mindösszesen a fele lesz a bejelentett mennyiségnek. A bejelentés óta mérsékelt emelkedés jelentkezett a Brent olaj árfolyamában, viszont a geopolitikai konfliktusok alakulásával ez könnyedén változhat. Hosszútávon a megemelkedett árak lassulást eredményeznek a gazdasági növekedésben. A stagnáló gazdaságban kevesebb fogyasztás jelentkezik, így várhatóan az olajra való kereslet is csökken.

📈 Növekvő támogatásban a NOPEC

🚫 A NOPEC célja, hogy lehetővé tegye az OPEC és a nemzetközi olajtársaságok beperelését az Egyesült Államok trösztellenes törvényei alapján, a világ kőolajellátásának korlátozására irányuló versenyellenes kísérletek és az ebből következő olajárakra gyakorolt ​​hatások miatt. A törvényjavaslat eddig erős ellenállásba ütközött legfőképpen az amerikai kőolaj intézettől, azonban az OPEC új döntése és az inflációt növelő olajárak változtathatnak a kongresszus tagjainak véleményén. A javaslat elfogadása azonban kellő körültekintést igényel.  Az első hír megjelenésénél például Szaúd-Arábia felvetette, hogy nem dollárban adná el az olajkészleteit. Ez a lépés csökkenthetné a dollár státuszát és némileg alááshatja Washington globális befolyását.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/oecoglobus/mi-koze-a-foldgaznak-az-aram-arahoz/

https://www.oeconomus.hu/oecofocus/kilottek-az-energiaarak-20-fole-nott-az-inflacio/

Külső junior elemző

Gergő a Corvinus Egyetem alkalmazott közgazdaságtan szakon diplomázott. Több mint három év munkatapasztalattal rendelkezik állami ügynökségeknél. Elemzéseiben főként makro-, mikrogazdasági, illetve pénzügyi szektorra fókuszál.

Iratkozzon fel hírlevelünkre