Categories
OecoGlobus

Az Európai Unióban az ingatlanok ára túlszárnyalta az albérletek árának növekedését

🇪🇺 Az Eurostat 2021 januárjában közzétett legfrissebb statisztikai adatai alapján 2010 és 2020 harmadik negyedéve között az Európai Unióban a bérleti díjak átlagosan 14,6 százalékkal, az ingatlanárak pedig 26,8 százalékkal emelkedtek. 2011-től kezdődően az árak alakulása eltérő képet mutat. Miközben a vizsgált időszakban az albérlet árak folyamatosan, de kis mértékben növekedtek, addig az ingatlanárak 2013-ig csökkentek, majd pedig 2014-ig stagnáltak. 2015-től azonban az ingatlanárak már dinamikusan emelkedtek.

🏠 Közel egy évtized leforgása alatt az ingatlanárak 23 tagállamban emelkedtek (16 országban az albérletek áránál jelentősebb mértékben), míg 4 tagállamban csökkenést mutattak. A legnagyobb emelkedést Észtországban (+105%), Magyarországon (+92%) és Luxemburgban (+91%) mértek. Mindezzel szemben az albérletárak eltérő képet mutatnak. Miközben az albérletek árát tekintve Észtországban (+137%) és Litvániában (+107%) mérték a legdrágább emelkedést, addig Magyarország esetében ez az érték 43 százalék körül alakult, amellyel hazánk a hatodik helyen áll.

📈 Az Európai Unióban 2020 folyamán is tovább drágultak az ingatlanok. Az első, második és harmadik negyedévben rendre +1,3 , +1,4 illetve +1,4 százalékos áremelkedés volt jellemző a 2019-es év azonos időszakához képest. Magyarországon ezek az értékek rendre +3,5 , -3,8 illetve +5,2 százalékot mutattak, azaz hazánkban a második negyedévben egy átmenetei, de jelentősebb mértékű visszaesés volt tapasztalható.

🇭🇺 Magyarországon a 2020-as év a nagy kormányzati intézkedésekről szólt a lakáspiac esetében, amely ellensúlyozhatja a COVID-19 miatti visszaesést, illetve új lendületet adhatnak a lakásárak emelkedésének. 2021 januárjától számos támogatás vehető igénybe a családok által. A kedvezményes 27 helyett 5 százalékos lakásáfa kiterjesztésén túl, új építésű lakások esetében CSOK támogatás igénybevételekor a fennmaradó 5 százalék is visszaigényelhető. Ráadásul CSOK támogatás többgenerációs családi ház kialakítására is felvehető. Elindításra került az otthonfelújítási program, amelyben keretében maximum 6 millió forint költségig az állam átvállalja a költségek felét, azaz 3 millió forintot. Továbbá a vagyonátruházási illeték is elengedésre került.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

💾 Az eredeti forrás itt olvasható.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

http://www.oeconomus.hu/oecofocus/magyarorszag-elen-jar-az-internet-hozzaferes-tekinteteben-az-europai-unioban/

#EU #Lakasar #Alberletar #Emelkedes

Külső senior elemző | Megjelent írások

Nándor a Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott pénzügy mesterszakon. Több mint nyolc év munkatapasztalattal rendelkezik multinacionális vállalatoknál, főleg pénzügyi és stratégiai tanácsadási területeken. Mélyreható tapasztalattal rendelkezik iparági és stratégiai elemzések készítésében. Elemzéseiben főként a digitális transzformációra, pénzügyi és energetikai szektorokra koncentrál.

Iratkozzon fel hírlevelünkre