Categories
OecoGlobus

Afrika, a koronavírus járvány vakfoltja

🌍 Afrika, a koronavírus járvány vakfoltja – OecoGlobus
🗺️ A koronavírus világjárványnak, úgynevezett vakfoltja a szubszaharai Afrika. Tanzániában nemrég olyan címen helyezték örvényen kívül a koronavírusra való tesztelést, hogy igazból az ország legyőzte a vírust. Mindez annak ellenére történt, hogy az emberek százai haltak/halnak meg megmagyarázhatatlan légúti problémák miatt. Múlt hónapban 28 ember halt meg egyetlen nap alatt Zambiában is, mialatt a Covid-19 jellemző tüneteit produkálva várták, hogy teszteljék őket.
⚖ Az Afrikából érkező vírussal kapcsolatos információk rendkívül szerények A szubszaharai Afrika 46 országa egymilliárdnál is nagyobb népességszám mellett mindössze csak 6,3 millió tesztet végzett.
🧪 Összehasonlításul: New York Állam 20 milliós népességszámmal viszont 8 millió tesztet végeztetett el. Dél-Szudán 15 000-et teszteltetett a 12 milliós lakosságszámához képet. Niger, Eritrea, Guinea kevesebb mint 10 000 tesztet végeztetett el. De így is Tanzánia tesztelt a legkevesebbet a világon, mintegy 63 db-ot 1 millió főre vetítve. Szubszaharai Afrika részen a koronavírusos megbetegedések száma megduplázódott több mint egy millióra júliusban, viszont a hivatalos halálozási arány – 20 000 fő – amely szignifikánsan kevesebb mint a kisebb populációs számmal rendelkező európai vagy egyesült államokbeli országoknál.
🔎A tesztelési kapacitás hiánya és az adatokhoz szerény hozzáférhetőség miatt úgy tűnik, mintha a világ legszegényebb gazdaságai elkerülték volna a járványt, amely eddig 830 000 embert halálát okozta világszerte. A szubszaharai térség országaiban élők elkerülik azon globális szervezetek figyelmét, amelyek igyekeznek a pandémia súlyosságát megbecsülni.
🌡Amikor február elején Afrikában megjelent a koronavírus, a tesztelésre két laboratórium kapacitása kínálkozott. Közel két hónapra volt szüksége a kontinens 46 országának, hogy a tesztelési kapacitásait javítsa.
Zambiában továbbra is kritikus az állapot a limitált tesztelési lehetőségek miatt és a légúti betegségekre utaló tünetekkel rendelkezők gyakran napokat töltenek olyan kórház felkutatásával, amelynek van a diagnózis megállapítására alkalmas eszköze. Azonban még ekkor még mindig nem kapnak semmilyen kezelést a tüneteikre. Jellemző, hogy a betegek a teszt eredményének várása során halnak meg, vagy éppen a tesztelésre várakozás közben terjesztik a vírust.
Szomáliában, Nigériában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban a helyzet még rosszabb, mivel a tömeges tesztelés lehetetlen, ugyanis az egészségügyi rendszer más súlyos problémákkal is terhelt: Ebola, AIDS.
🇭🇺 Hazánkban 2020. szeptember 21-től a PCR teszt hatósági árassá vált. Mostantól a magánszolgáltatónál maximum 19 500 forintba kerülhet a koronavírus-teszt elvégzése. A háziorvosok vagy hatóság által elrendelt vizsgálat ugyanakkor továbbra is ingyenes valamennyi magyar állampolgár számára. A járványügyi szabályok betartásával és folyamatos teszteléssel Magyarország igyekszik a lehető legsikeresebben kezelni a koronavírus járványt.
👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.
💾 A cikk linkje: https://www.wsj.com/articles/in-the-worlds-coronavirus-blind-spot-fears-of-a-silent-epidemic-11598806800?utm_campaign=later-linkinbio-wsj&utm%E2%80%A6
Zsófia Németh
Külső junior kutató | Megjelent írások

Iratkozzon fel hírlevelünkre