Categories
OecoGlobus

A turizmus számos országban a növekedés fontos motorja

📖 A párizsi székhelyű Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) még 2020-ban a korábbi évek turisztikai tendenciáit tanulmányozva több olyan érdekes jelenségre hívta fel a figyelmet, amely a magyarországi koronavírus-járvány gazdasági nehézségeiből való kilábalás kapcsán is kimondottan fontos lehet. Az OECD országok esetében a turizmus a növekedés fontos hajtóereje, és a pandémia megjelenése előtt átlagosan a GDP 4,4 százalékát adta az országcsoportban. A foglalkoztatásban való részesedése 6,9 százalék, a szolgáltatásexportból pedig 21,5 százalékkal részesül. Talán már ezekből a számokból is láthatjuk, hogy az utóbbi időszakban miért helyeződött nagyobb hangsúly a turizmus újraindítására Magyarországon is.

📊 A turizmus a legnagyobb GDP-n belüli részesedést, legalábbis a 2018-as OECD adatok szerint, Spanyolországban képviseli 11,8 százalékkal, melyet Mexikó, Izland és Portugália követ. Magyarország az OECD országok között az előkelő hetedik helyet foglalja el, ugyanis a turisztikai szektor GDP-n belüli részesedése nálunk átlag feletti; 6,7 százalék. Ráadásul 2014-ben a szektor részesedése „csak” 5,5 százalék volt. (Érdekesség, hogy a V4-es országok az első húszba sem kerülnek be ebben a rangsorolásban, és a kelet-közép európai régióban Magyarország után elsőként Szlovénia következik 5,3 százalékos részesedéssel.) A visegrádi országokban egyébként rendre a következő százalékos arányokat jegyzi fel az OECD: Csehország: 2,9 százalék, Szlovákia 2,8 százalék, Lengyelország 1,2 százalék.

👨‍ Az OECD országokban a turisztikai szektor foglalkoztatásból való részesedése 6,9 százalék. Ennél az értéknél messze magasabb részesedést mutat Izland (15,7 százalék), Írország (10,3), Görögország (10,0 százalék), vagy éppen Spanyolország (13,5 százalék), de Magyarországon is átlag feletti a részesedés; 9,6 százalék. Csehországban a foglalkoztatottak 4,5 százaléka, Szlovákiában pedig a 6,3 százaléka dolgozik a turizmus szektorában. A lengyel mutató pedig évek óta változatlan; nagyjából 4,5 százalékos.

🛎A szolgáltatások exportjából a turizmus átlagosan 21,5 százalékos részaránnyal képviselteti magát az OECD országok esetében. A magyar mutató pedig 23,5 százalékos volt. Ez némileg elmarad a hasonló cseh (24,5 százalék), de megelőzi a lengyel (20,3 százalék) mutatót. Szlovákiában pedig 27,6%-os mutatót mértek az új típusú koronavírus-járvány előtti években.

🇭🇺 Ugyan az új típusú koronavírus-járvány egyelőre még nem látható módon rendezheti át a turisztikai piacokat, az azonban biztosnak tűnik, hogy a korábban éveken/évtizedeken keresztül jól teljesítő országok (köztük Magyarország) meríthetnek a megelőző időszak(ok) jó teljesítményéből. Az Európai Utazási Bizottság (ETC) 2020. decemberi felmérése alapján az emberek érdeklődése egyre élénkül a belföldi és nemzetközi (Európán belüli) utazások iránt a Covid-19 oltásnak köszönhetően. A válaszadók 32%-a indulna útnak a második negyedévben (április és június között), 52% pedig a következő hat hónapban tervezi az utazást. Ennek tükrében pedig remélhetjük, hogy a hazai turizmus is a korábbi évek tendenciáinak megfelelően valóban tud majd meríteni a növekvő érdeklődésből.

👍Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/oecoglobus/magara-talalhat-e-a-turizmus-a-koronavirus-jarvany-utan/

#turizmus #gdp #hozzajarulas #oecd #magyarorszag

Kutatási igazgató | Megjelent írások

Pásztor Szabolcs, habilitált egyetemi docens a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közgazdasági és Nemzetközi Gazdasági Tanszékén. Korábban dolgozott a Magyar Nemzeti Banknál és a Magyar Bankszövetség tanácsadójaként is. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítványhoz 2020-ban csatlakozott. Oktatott már többek között Ausztrália, Kína, Belgium, Csehorság, Olaszország, Oroszország, Törökország, a Dél-afrikai Köztársaság, Kenya és Etiópia egyetemein. Fő kutatási területe a gazdasági és pénzügyi átalakulás a fejlődő országokban.

Iratkozzon fel hírlevelünkre