Categories
OecoGlobus

A maradj otthonból végül nem lett gyermekszületési boom a világon, Magyarországon azonban több gyermek születik

👶 Az Amerikai Egyesült Államokban a Brookings Institute előzetes elemzése alapján 2020 októbere és 2021 februárja között 60 ezerrel kevesebb gyermek megszületését eredményezte a COVID-19 okozta járvány. A kutatás során a pandémia előtti születési trendek alapján határozták meg az elméleti születésszámokat, amelyet aktuális adatokkal vetettek össze. Az adatok azt mutatják, hogy a vírus előtti trendhez 2021 márciusában sikerült visszatérni. 2020 júniusában a Brooking Insitute korai becslése még közel félmillió elmaradó születésszámot várt az Amerikai Egyesült Államokban a koronavírus-járvány hatására, amelyet még 2020 év végén 300 ezerre mérsékelte. A jelenlegi elemzés sokkal kedvezőbb képet fest a demográfiai folyamatokról, ugyanakkor a születésszám csökkenése bizonyos. A World Economic Forum összesítése alapján globálisan jellemző a fejlett országokra, hogy a születésszámok csökkenését eredményezte a pandémia, Ausztráliában például 2020-ban fordult elő először az I. világháború óta, hogy a népességszám csökkenését regisztrálták.

🤰 Nature Medicine-ben megjelent skót kutatás azt vizsgálta 87 ezer terhes nő vizsgálata alapján, hogy milyen hatással van a terhességre az új típusú koronavírus járvány. A kutatók megállapították, hogy a terhesség vége felé megfertőződött nők esetében magasabb a koraszülés, a halvaszületés, illetve a szülési komplikáció valószínűsége. A terhesség 24. hetétől a születést követő 28. nap közötti csecsemőhalálozás a koronavírussal fertőzött nők esetében négyszer gyakoribb volt, mint a teljes skót népességen belül, ahol átlagosan csak hat ilyen esemény történt minden ezer esetből. A tanulmány rámutatott arra, hogy a problémák jellemzően akkor merültek fel, amennyiben a kismama a vírust a várható szülési időponthoz képest 28 napon belül kapta el. Koraszülés 17 százalékban fordultak elő azoknál a nőknél, akik az időponthoz képest négy héten belül fertőződtek meg, míg a referencia érték nyolc százalék.

🇭🇺 A KSH adatai alapján 2021 januárja és novembere között összesen 85 479 élveszületés történt Magyarországon, amely meghaladja az elmúlt évek azonos időszakában tapasztaltakat. 2019 első 11 hónapjában 81 412, míg 2020-ban 85 133 újszülöttet hoztak élve a világra, vagyis 2021-ben Magyarországon 0,4 illetve 4,99 százalékkal több újszülött jött a világra, mint a megelőző években. Az új típusú koronavírus-járvány ellenére 2020-ban 3,5 százalékkal nőtt a gyermekek száma, amely azt jelenti, hogy a termelékenységi ráta 1,55 közelébe emelkedett, amely 1995 óta nem látott érték. Feltételezhető, hogy a járvány során fennmaradó, pozitív demográfiai folyamatok a 2019 februárjában bejelentett Családvédelmi Akciótervnek is köszönhető. A demográfiai fordulathoz, a társadalom reprodukciós, 2,1-es szintjének eléréséhez még hosszú út vezet. Ugyanakkor rendkívül pozitív fejlemény, hogy a pandémia közepette, és a nemzetközileg tapasztalt születésszám csökkenéssel ellentétben hazánkban emelkedik a születések száma.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/oecofocus/a-magyar-kultura-napja-a-hazai-kulturalis-intezmenyek-evtizedes-dinamikus-fejlodeset-torte-meg-a-jarvany/

💾 Az ábra adatainak forrása itt található.

#Demografia #Gyermekszuletes #Nepesseg #COVID19

Külső senior elemző | Megjelent írások

Nándor a Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott pénzügy mesterszakon. Több mint nyolc év munkatapasztalattal rendelkezik multinacionális vállalatoknál, főleg pénzügyi és stratégiai tanácsadási területeken. Mélyreható tapasztalattal rendelkezik iparági és stratégiai elemzések készítésében. Elemzéseiben főként a digitális transzformációra, pénzügyi és energetikai szektorokra koncentrál.

Iratkozzon fel hírlevelünkre