Categories
OecoGlobus

A légszennyezettség ismét a Covid előtti szinteken

🌎 A légszennyezettség ismét a Covid előtti szinteken — OecoGlobus
☣️ A járvány következtében a gazdasági visszaeséssel együtt a légszennyezettség mértéke is jelentős mértékben csökkent. Idén tavasszal évtizedek óta először fordult elő, hogy az észak-indiai Jalandhar lakói láthatták azt, a havas Himaláját, amely mindösszesen 160 km-re található onnan. A kijárási korlátozások bevezetésével kivétel nélkül minden országban meredeken csökkent a levegő nitrogéndioxid tartalma. Tanulmányok szerint a járvány kezdete óta a levegő minőségének a javulása 12 városban összesen 15 000 életet mentett meg. Azonban ahogy a nyári vakációról visszatértek az emberek, és a gazdaság megközelítőleg talpra állt, azóta a légszennyezés a pandémiát megelőző szinthez közelít. Bár az emberek továbbra is óvakodnak a tömegközlekedés használatától, úgy tűnik, kevesebb fenntartásuk van az autózással kapcsolatban – a TomTom helymeghatározó technológiával foglalkozó vállalat adatai azt mutatják, hogy a nagyvárosokban a torlódások csaknem visszatértek az előzetesen megszokott szintre.
🇭🇺 A WMO jelentése szerint a klímavédelmi célok eléréséhez mostantól kezdve egészen az évtized végéig minden évben olyan mértékű emisszió-csökkentésre lenne szükség, mint amelyet a koronavírus-járvány eredményezett. Ennek érdekében a magyar kormány Klíma- és Természetvédelmi Akcióterve részeként meghirdetett, 5 milliárd forintos keretösszegű elektromosjármű-vásárlást támogató pályázatát további 882 millió forinttal bővítették, így a kiírási feltételnek megfelelően benyújtott összes pályázat támogatásban részesülhet.
👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.
💾 A cikk linkje: https://www.economist.com/graphic-detail/2020/09/05/air-pollution-is-returning-to-pre-covid-levels
Megjelent írások

Iratkozzon fel hírlevelünkre