Categories
OecoGlobus

A koronavírus-járvány során a hazai jövedelmek a legválságállóbbak között voltak az Európai Unióban

🔢 Az Eurostat decemberben infógrafikát tett közzé, amelyen az új típusú koronavírus-járvány jövedelmekre gyakorolt hatását mutatta be (lenti ábra). A járvány és a nyomán hozott korlátozó intézkedések sokaknál a munka átmeneti szüneteléséhez vagy teljes elvesztéséhez vezettek. Az Eurostat becslést készített a foglalkoztatottak ilyen módon kialakult jövedelemveszteségéről.

💸 A becsült kiesés a medián jövedelem esetében, uniós szinten -5,2% volt 2020-ban a 2019-es jövedelmekhez viszonyítva. Jelentős eltérések adódtak az egyes európai uniós tagállamok között. Ugyanakkor általános tendencia volt, hogy a legsérülékenyebb, alacsony jövedelmű csoportokat érintette a leghátrányosabban a válság. Estükben a veszteségek 3-6-szor nagyobbak voltak, mint egyes tagországok magas keresetű munkavállalóknál.

😷 A nemzeti kormányok rövid távú munkahelyvédelmi programokat indítottak a járvány gazdasági hatásainak mérséklésére, így például bérkompenzációs rendszereket vezettek be. Ezek az intézkedések hozzájárultak a jövedelem-kiesés mérsékléséhez az összes tagországban, így a teljes jövedelemveszteség felére csökkent.

🇭🇺 Magyarországon a kompenzáció nélkül számított veszteség az összes jövedelemkategória átlagában a legkisebb volt Európában, Lettországgal együtt. Ehhez járult még hozzá az állami bérkompenzáció.

💾 Az eredeti cikk itt olvasható.

 

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

http://www.oeconomus.hu/oecoglobus/alacsony-adok-a-novekedesert-oeconomaps/

#income #jovdelem #koronavirus-jarvany #covid-19 #valsag #Magyarorszag #EU #europaiunio #eurostat

Senior kutató | Megjelent írások

Németh Viktória makroökonómiai elemző és külpolitikai szakértő. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott nemzetközi tanulmányok szakon. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem PhD hallgatója. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Pénzügyminisztériumnál, a Magyar Nemzeti Banknál és az Magyar Kereskedelmi Banknál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre