Categories
OecoGlobus

A kártyás vásárlásokat tekintve hazánk a második helyen áll a régióban

🏆 Az új típusú koronavírus járvány előtt eltérő népszerűségnek örvendett az elektronikus fizetés a régiónkban. A Statista adatai alapján Magyarországon már 2020 elején a bank- vagy hitelkártyával történő vásárlás részesedése 44 százalékra nőtt, miközben a készpénz 45 százalékot tett ki. A közép-kelet-európai régióban hazánk a második helyen áll Lettország mögött a kártya használat népszerűségét tekintve.

💳 Lengyelországban a legnépszerűbb fizetési mód az átutalás, amely 47 százalékos részesedéssel rendelkezik, miközben a kártyás és készpénzes vásárlás rendre 25, illetve 12 százalékot tesz ki. Csehországban a legnépszerűbb fizetési mód a készpénz 44 százalékkal, miközben az átutalás 27, míg a kártyával történő fizetés 22 százalékot tesz ki. A legjelentősebb készpénz használat Romániában, Bulgáriában és Ukrajnában van, ahol rendre 78, 63, illetve 60 százalékos arányt tesz ki.

💸 A Mastercard beszámolója alapján 2020 márciusában engedélyezték, hogy az érintésmentes kártyás vásárlások értékhatára növekedjen. Mivel Európában az érintésmentes vásárlások 75 százalékos arányt képviselnek, ezért a járványhelyzetre való tekintettel, 29 országban emelték meg a limiteket. Magyarországon háromszorosára (ötezerről 15 ezer forintra), miközben Lengyelországban a duplájára, 100 zlotyra (kb. nyolcezer Ft) emelkedett az értékhatár. Mindez elősegítette, hogy a kártyás vásárlásokat még zökkenőmentesebben lehessen elintézni. Lengyelországban a Lengyel Nemzeti Bank által publikált adatok alapján 2020 első negyedévében az érintésmentes kártyás vásárlások először lépték át a 90 százalékos arányt.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

http://www.oeconomus.hu/oecofocus/magyarorszagon-2020-ban-mar-37-millio-felnott-preferalta-az-elektronikus-vasarlast/

💾 A Statista adatok forrása itt található.

#Fizetes #Kartya #Magyarorszag #Keszpenzmentes

Külső senior elemző | Megjelent írások

Nándor a Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott pénzügy mesterszakon. Több mint nyolc év munkatapasztalattal rendelkezik multinacionális vállalatoknál, főleg pénzügyi és stratégiai tanácsadási területeken. Mélyreható tapasztalattal rendelkezik iparági és stratégiai elemzések készítésében. Elemzéseiben főként a digitális transzformációra, pénzügyi és energetikai szektorokra koncentrál.

Iratkozzon fel hírlevelünkre