Categories
OecoGlobus

A Bitcoin árfolyamával együtt az energiafelhasználás is szárnyal

💻 A BBC a Cambridge Egyetem kutatására hivatkozva megemlíti, hogy a legnagyobb kriptodevizához köthető bányászat éves szinten nagyságrendileg több mint 120 terrawatt-óra (TWh) energiát fogyaszt. Ez a mértékű fogyasztás megközelítőleg a világ energiafelhasználásának 0,6 százalékát jelenti. A kutatás megemlíti, hogy amennyiben a világ országainak energia fogyasztásával hasonlítjuk össze a Bitcoin felhasználását ez esetben 29. helyen szerepelne, megelőzve Argentínát. Mindez azért is döbbenetes, mivel mindez csak egy fizetőeszköz működtetéséhez kapcsolódik, miközben semmilyen reáltermék előállítása nem történik.

⚡ A Citibank egy friss elemzése alapján a kriptodeviza által felhasznált energia 2015 óta 66-szorosára növekedett. 2021. április közepi adatokat elemezve a nemzetközi bank elemzése arra jut, hogy az évesített energiafelhasználás meghaladhatja a 140 TWh felhasználást. Az energiafelhasználás mértéke a Bitcoin árfolyamának emelkedésével arányában növekedett az elmúlt években, hiszen a bányászok egyre inkább érdekeltebbé váltak a tevékenységben. A Bitcoin által felhasznált óriási energia ugyanakkor kétségeket vet fel a CO2 kibocsátással kapcsolatban is. Ugyanakkor a károsanyag kibocsátás mértéke annak függvénye, hogy a felhasznált energiát pontosan milyen forrásból biztosítják. A CoinShares befektetőcég 2019-es tanulmányának becslése alapján a Bitcoin bányászok 73 százaléka valamekkora mértékben használ megújuló energiát a bányászathoz. Továbbá a 2020 szeptemberében megjelent, Cambridge Egyetem harmadik kriptodeviza tanulmánya alapján átlagosan a bányászat 39 százalékát biztosítják megújuló energiaforrásból a világon.

💰 Mindeközben a Bitcoin árfolyama újabb és újabb történelmi rekordot állít fel 2021 folyamán. 2021. április közepén már 60 ezer dollár felett jár az árfolyam, és a 65 ezer dolláros szinthez közelít. Egyedül az idei évben már több mint 120 százalékot emelkedett a legnagyobb kriptodeviza árfolyama. A Bitcoint továbbra is erős volatilitás jellemzi, hiszen a 60 ezer dolláros szintet egy hónappal korábban, 2021. március közepén már átlépte, de ezt követően április végéig egészen 50 ezer dollár alá mérséklődött a kriptodeviza értéke.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

💾 A grafikon forrása itt található.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

http://www.oeconomus.hu/oecoglobus/mi-fan-terem-a-korforgasos-es-a-zoldgazdasag/

#Bitcoin #Energia #Felhasznalas #Karosanyagkibocsatas #CO2

Külső senior elemző | Megjelent írások

Nándor a Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott pénzügy mesterszakon. Több mint nyolc év munkatapasztalattal rendelkezik multinacionális vállalatoknál, főleg pénzügyi és stratégiai tanácsadási területeken. Mélyreható tapasztalattal rendelkezik iparági és stratégiai elemzések készítésében. Elemzéseiben főként a digitális transzformációra, pénzügyi és energetikai szektorokra koncentrál.

Iratkozzon fel hírlevelünkre