Categories
OecoGlobus

🌎 Várhatóan az idei foci VB nem dönti meg a helyszíni sörfogyasztási rekordokat

⚽ A sörfogyasztás és a sportesemények, különösen a foci, szinte kéz a kézben járnak. A legutóbbi, 2018-as Oroszországban megrendezett foci világbajnokságkor arról érkeztek hírek, hogy a sörfogyasztás kiugró szintje miatt sok helyen hiány lépett fel. AB InBev, a világ legnagyobb sörgyártójának beszámolója alapján a 2018-as szezonban a futball esemény jelentős mértékben növelte az eladásaikat.

✋ A 2022. november 20-án kezdődő FIFA-világbajnokság előtti napokban döntöttek úgy a szervezők, hogy a stadionokban tilos lesz az alkohol, így a sörfogyasztás is. Budweiser cégcsoport 2022 októberben közzétett várakozása alapján a katari foci VB hatására is több, mint 13 százalékkal magasabb sörfogyasztást várt a 2019-es téli időszak értékéhez képest. A sportesemények erősen befolyásolják a szurkolók alkohol fogyasztási szokásait. A Lines.com 2022 októberében közzétett elemzése alapján az amerikai sportszurkolók átlagosan 3,7 alkoholos italt fogyasztanak egy-egy meccs vagy mérkőzés alkalmával, és sportágtól függetlenül általánosan elmondható, hogy személyes jelenlét mellett többet fogyasztanak. Ugyanakkor meglepőnek tűnhet, de az arányokat tekintve az e-sportot nézők 53 százaléka fogyaszt alkoholt az események alatt, ezzel megelőzve a többi sport kategóriát. A felmérés eredménye alapján a játéknapon a szurkolók 76 százaléka a sört preferálja. Mivel a katari klíma miatt a VB a nyári időszak helyett a télre tolódott, a szezonális sörértékesítés valószínűleg új rekordot fog hozni az egyes országokban, kivéve a házigazdánál.

🍺 A Statista adatai alapján a világ sörfogyasztása 2021-ben meghaladta a 174 milliárd litert, és 2022-ben várhatóan megközelíti a 188 milliárdot. A legnagyobb sörfogyasztó nemzetnek a világon a cseheket lehet említeni, akiknél egy főre vetítve több mint 180 liter kereslet adódik, amely majdnem duplája a második helyen lévő osztrákok közel 97 literes fogyasztásához képest. Annak ellenére, hogy az egy főre jutó sörfogyasztás Top 10-es listáján kilenc európai ország található, addig a világ sörfogyasztásának alig 27 százalékát teszi csak ki Európa. Összességében azonban elmondható, hogy a Földön átlagosan kétszer annyi sört fogyasztanak az emberek otthonaikban (16 liter per fő), mint azon kívül (nyolc liter per fő).

🇭🇺 A Magyar Sörgyártók Szövetségének adatai alapján 2021-ben az éves sörfogyasztás megközelítette a 6,4 millió hektolitert, amely 27,8 millió korsó sörrel több mint 2020-ban. 2017-ben még csak 6,2 hektoliter volt a kereslet. A fogyasztás közel 30 százalékát importból fedezzük, amely 2021-ben elérte a 194 millió litert, és ezzel a tizedik legnagyobb sörimportőrnek számítunk a világon.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/oecoglobus/%f0%9f%8c%8deuropa-es-az-usa-egyre-szorosabba-valo-kereskedelmi-kapcsolatai/

Külső senior elemző | Megjelent írások

Nándor a Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott pénzügy mesterszakon. Több mint nyolc év munkatapasztalattal rendelkezik multinacionális vállalatoknál, főleg pénzügyi és stratégiai tanácsadási területeken. Mélyreható tapasztalattal rendelkezik iparági és stratégiai elemzések készítésében. Elemzéseiben főként a digitális transzformációra, pénzügyi és energetikai szektorokra koncentrál.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Iratkozzon fel hírlevelünkre