Categories
OecoGlobus

🌎 Javul az európai légiforgalom, ugyanakkor a COVID-19 előtti szinttől még jelentős az elmaradás – OecoGlobus

✈️ Az új típusú koronavírus okozta világjárvány nehéz helyzetbe hozta a légitársaságokat. Az Eurostat adatai alapján a 2020 áprilisi mélyponton az egy évvel korábbi járatszámhoz képest 91 százalékos volt a visszaesés. 2020 májusában és júniusában a visszaesés rendre 90 és 84 százalék volt. A tavaly nyári forgalom kis mértékben ugyan javulni tudott aaz átmeneti pozitív járványkezelési fejleményeknek köszönhetően, de a harmadik hullám ismét visszaesést hozott a szektor számára. Az elhúzódó járványkezelés hatására az Eurocontrol előrejelzése alapján az európai légiforgalom 2019-es szintjéhez történő visszatérés akár egy évtizedig (2029-ig) is eltarthat. A legjobb forgatókönyv alapján 2024-ben állhat vissza a forgalom a pandémia előtti szintre. Az Eurocontrol statisztikája alapján Európában a járatok száma 2021 első négy hónapja során összesen 65 százalékkal volt alacsonyabb, mint a 2019-es év azonos időszakában. 2021-ben várhatóan 5,5 milliós repülőgépforgalom valósulhat meg, amely közel fele a 2019-es érétéknek, illetve 2022 év végéig a korábbi szint 72 százaléka állhat helyre.

🇭🇺 A HungaroControl adatai alapján Magyarországon dinamikusan bővül a légiforgalom, ugyanakkor továbbra is jelentős a járvány előtti szinthez képest az eltérés. 2021 júniusában az egy évvel korábbi szinthez képest közel háromszoros volt magasabb a járatok sűrűsége. Ugyanakkor továbbra is 55 százalékkal elmarad a 2019-es rekordforgalomhoz képest. A magyar alapítású WizzAir például 2021. augusztus elején jelentette be, hogy tervei alapján 2030-ig közel 4600 pilótával bővíti működését. Az idei évben a WizzAir már 150 új pilótát képzett, de várhatóan további 300 pilóta felvétele valósul meg év végéig bezárólag annak érdekében, hogy a pandémia előtti szintet elérhesse. Mindebből jól látszik, hogy a szektor dinamikusan kezd talpra állni a COVID-19 okozta nehéz helyzetből.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

http://www.oeconomus.hu/oecogram/2021-ben-dinamikusan-bovul-a-lakashitelezes-oecogram/

💾 Az ábra forrása itt olvasható.

#Europa #Legiforgalom #Repules #COVID19

Külső senior elemző | Megjelent írások

Nándor a Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott pénzügy mesterszakon. Több mint nyolc év munkatapasztalattal rendelkezik multinacionális vállalatoknál, főleg pénzügyi és stratégiai tanácsadási területeken. Mélyreható tapasztalattal rendelkezik iparági és stratégiai elemzések készítésében. Elemzéseiben főként a digitális transzformációra, pénzügyi és energetikai szektorokra koncentrál.

Iratkozzon fel hírlevelünkre