Categories
OecoGlobus

🌎 Energiatakarékosságon keresztül támogatható az idei télen a vészhelyzet elkerülése – OecoGlobus

💡  A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) 2022-es utolsó negyedéves gázpiaci jelentése alapján az európai OECD országokban a gáz iránti kereslet éves alapon közel tíz százalékkal mérséklődött 2022. január és augusztusa közötti időszakban. Az Unió önkéntes alapon vállalata, hogy az 2022. augusztus 1. és 2023. március 31-e közötti földgáz keresletét 15 százalékkal csökkenti, mint az elmúlt öt év átlaga. Németország az EU egyik legnagyobb gázfogyasztója, azonban a német Szövetségi Hálózati Ügynökség beszámolója szerint a gázfogyasztás a háztartások esetében mindezidáig túl magas szinten alakult az országban. A háztartások és kisvállalatok, akik a teljes gázfogyasztás 40 százalékáért felelősek, átlagosan tíz százalékkal több gázt használtak fel 2022. október első hetében, mint a négyéves átlag.

Az ING Bank elemzése alapján az idei második negyedévben összességében Németországban is 10-15 százalékkal mérséklődött a gázkereslet mértéke az elmúlt évtized átlagához képest, míg Hollandiában az elmúlt három év átlagához képest közel egyharmadnyi a csökkenés. Az ING Bank rámutat arra, hogy az EU-ban több országban megkezdték a gázfogyasztás mérséklését. Ezzel párhuzamosan, 2022 október elején az EU-s gáztározók átlagosan már elérték a 90 százalékos töltöttségi szintet, amely tíz százalékponttal magasabb, mint az idénre kitűzött időarányos cél volt. Ugyanakkor az országokra leselkedő kockázat nem tűnt el teljes mértékben. Egy jelentősebb ellátási nehézség, valamint egy erősebb tél bekövetkezése nehéz helyzet elé állíthatja a tagállamokat.

🇭🇺 2022. júliusában jelentette be a kormány, hogy ezév augusztus 1-jétől változik a 2012-ben bejelentett és jelenlévő rezsicsökkentett energiaárak. Az átlagos fogyasztáson felül bevezetésre került egy lakossági piaci ár kategóriája. A GKI Gazdaságkutató elemzése alapján 2022. augusztusában 55 százalékkal nőttek a magyar háztartások energetikai kiadásai, és a számításaik szerint, figyelembe véve azon házakat és lakásokat, amelyekben nem gázzal vagy villannyal fűtenek, átlagosan 20 ezer forinttal nő az energiára fordított kiadások érétke.

⚡ A magyarországi villamosenergia felhasználás 2022 júniusa óta, a rezsiszabályok változása óta csökkenő pályára állt. 2022. szeptemberében a MAVIR adatai alapján 3458 GWh volt a fogyasztás, amely csaknem két százalékkal alacsonyabb, mint 2021. szeptemberében. A villamos áram igényt több, mint 31 százalékban a paksi atomerőmű biztosította, azonban a gáztüzelésű erőművek közel 18 százalékot jelentettek. Utóbbi jól mutatja, hogy az atomenergia ellenére a földgáz piaci ára jelentős hatást tud kifejteni az áram árának alakulására. Ráadásul a 2008-as gazdasági világválságot követően ennél alacsonyabb fogyasztást csak 2013-ban mértek. 2022 első kilenc hónapja alatt meghaladta 34 300 GWh áramfogyasztási szintet, amely 0,7 százalékkal alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi azonos időszakban. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai alapján a hazai földgáz felhasználás 2022. augusztusában több mint egyötödével mérséklődött 2021. augusztusához képest, az idei év első nyolc hónapjában pedig átlagosan közel nyolc százalékos csökkenés történt.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:  https://www.oeconomus.hu/irasok/europa-utja-a-fenntarthato-energiafuggetlenseg-fele/

Külső senior elemző | Megjelent írások

Nándor a Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott pénzügy mesterszakon. Több mint nyolc év munkatapasztalattal rendelkezik multinacionális vállalatoknál, főleg pénzügyi és stratégiai tanácsadási területeken. Mélyreható tapasztalattal rendelkezik iparági és stratégiai elemzések készítésében. Elemzéseiben főként a digitális transzformációra, pénzügyi és energetikai szektorra koncentrál.

Iratkozzon fel hírlevelünkre