Categories
OecoGlobus

🌎 A COVID-19 jobban sújtotta a nők munkahelyeit, mint a férfiakét az Egyesült Államokban

🇺🇸 2020 februárja és decembere között összesen nettó 5,4 millió női munkavállaló által betöltött állás szűnt meg az Amerikai Egyesült Államokban. A National Women’s Law Center (NWLC) által készített felmérés szerint a pandémia kirobbanása óta megszűnt, körülbelül 10 millió amerikai állásból 55 százalék a nők által betöltött munkahelyeket érintette. A Fortune cikke alapján az új típusú koronavírus járvány elsősorban azokat a szektorokat (például kiskereskedelem, vendéglátás), és ezen keresztül azokat az állásokat érintette a legjobban, amelyekben döntően a nők részaránya magasabb.

📉 A nők foglalkoztatásának visszaesést annak a fontos ténynek a fényében érdemes vizsgálni, hogy a 2020-as év elején az amerikai munkaerőpiacon a nők részvételi aránya szinte megegyezett a férfiakéval, sőt túl is szárnyalta azt. Közvetlenül a pandémia kirobbanása előtt a hivatalos amerikai statisztikai adatok alapján 2010 óta például először (a történelemben pedig másodszor) fordult elő, hogy a munkát vállaló nők száma meghaladta az alkalmazásban álló férfiak számát. Jelen esetben összesen 109 ezer fővel több nő dolgozott, mint férfi. Mindez azt jelentette, hogy a nők a teljes amerikai munkaerőpiac 50,4 százalékát tették ki. Az új típusú koronavírus járvány egy hosszú és emelkedő trendet tört meg. Már a COVID-19 első hulláma alatt is tapasztalható volt a nők kiszolgáltatottsága, mivel a megszűnő állások megközelítőleg 60 százalékát korábban nők töltötték be. Kiváltképpen az egyedülálló édesanyák munkavállalási esélyeit rontotta lényegesen a kialakuló járvány. A PEW Charitable Trusts adatai és elemzése alapján 2020 áprilisában a munkával rendelkező, egyedülálló édesanyák száma 22 százalékkal volt alacsonyabb a 2019. év azonos időszakához képest, miközben a többi, gyermeket nevelő családmodell esetében csak kilenc százalékos csökkenést mutatott. Ráadásul általánosságban elmondható, hogy az elbocsátások nagy része jellemzően a legalacsonyabb keresettel rendelkező nőket sújtotta a legnagyobb arányban. Az egyedülálló anyukák esetében 2020 áprilisáig a felszolgálók 83, a takarítók 72, valamint a szakácsok 58 százaléka veszítette el a megélhetését biztosító állását.

👩 A nők, és különösen a gyermeket nevelők esetében a munkavállalás meglehetősen nehezebbé vált a járványhelyzet közepén.  A gyermeknevelést és a távoktatást a COVID-19 hatására még nehezebb összehangolni a napi munkavégzéssel. Kiváltképpen akkor, ha az érintett szülő számára a távmunkára nincsen, vagy csak korlátozott mértékben van lehetősége. A Fortune cikk megállapítása alapján a mai napig a gyermeknevelés terhének jelentősebb része (főleg a kisgyermekes családok esetében), elsősorban a nők vállára nehezedik. Mindez az Amerikai Egyesült Államokban azt eredményezte, hogy összesen közel 2,1 millió nő kényszerült arra, hogy elhagyja a munkaerőpiacot. Ők jelenleg nem is próbálnak meg állást keresni, mivel nem tudják ellátni munkahelyi, illetve családi kötelezettségeiket egyszerre. 2020 decemberében az Egyesült Államokban összesen 140 ezer munkahely szűnt meg, és a mérleg alapján ez teljes egészében a női állások elvesztéséből állt össze. Habár férfiak is veszítettek el munkát ebben az időszakban, a férfiak, mint csoport, pozitív mérleggel zártak, és 16 ezerrel több állást töltöttek be. Az NWLC elemzése szerint így kiszűrve a férfiak pozitív mérlegét az összes megszűnt munkahelyből, kijelenthető, hogy összességében 156 ezer női állás szűnt meg az év utolsó hónapjában.

Mindez még jobban szemlélteti a munkaerőpiac nemek közötti különbségét, illetve a helyzet súlyosságát. Az NWLC adatai alapján 2020 év végén, a munka nélkül lévő nők közel 40 százaléka hat vagy több hónapja él mindenféle munkalehetőség nélkül, amely hosszú távon jelentős negatív hatást fejt ki a munkaerő piaci helyzetükre, későbbi munkahelyi előremenetelükre vagy éppen nyugdíjukra. Ráadásul a nemek közötti fizetésbeli egyenlőtlenséget is felerősíti a kialakult helyzet.

🇭🇺 Magyarországon a KSH 2021. január végén közzétett legfrissebb adatai alapján 2020. decemberében a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma újra megközelítette a 4,5 milliós havi létszámot. Az elmúlt 10 évben a gyermekek számától függetlenül a nők munkaerőpiaci helyzete folyamatosan javulni tudott. A 25 és 49 év közötti nők foglalkoztatási rátája az egy, kettő, illetve háromnál több gyermeket nevelő háztartások esetében 2010-ben még rendre 65,4, 64,8 és 37,1 százalékon állt. 2019-re a nők foglalkoztatási rátája azonban már 73,4, 73,0 és 51,7 százalékra emelkedett. Hasonló trend figyelhető meg a gyermekek életkora szerinti bontásban is. Miközben a két éves kor alatti gyermeket nevelő nők 12,4 százalékát foglalkoztatták egy évtizede, addig 2019-ben már 17,9 százalékuk dolgozott. Három és öt év közötti gyermeket nevelő nők foglalkoztatási rátája pedig a 2010-es 58,5-ről 2019-re 75,1 százalékra emelkedett. A koronavírus járvány ugyanakkor a magyar nők munkájára is jelentős mértékben hatott. 2020 év elején a munkanélküliségi ráta a nők esetében még 3,9 százalékon állt, majd pedig az év közepi 5,2 százalékos csúcsról egészen az év végéig 4,5 százalékra mérséklődött.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

💾 Az eredeti cikk itt olvasható.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

http://www.oeconomus.hu/oecoglobus/kevesbe-pangott-a-magyar-munkaeropiac-2020-harmadik-negyedeveben/

#USA #COVID-19 #Nok #Munkaeropiac #Egyenlotlenseg

Zsófia Németh
Külső junior kutató | Megjelent írások

Iratkozzon fel hírlevelünkre