Categories
OecoFocus OecoGlobus

🌎 2023 várható eseményei – OecoGlobus

📆 🐇 Az ún. Gergely-naptár alapján, a nyugati világban január 1. az új év első napja, de a világ legtöbb országában is ilyenkor ünneplik azt. Ez alól India, Irán, Kína, Észak- és Dél-Korea, valamint Szaúdi-Arábia jelent kivételt, vagyis közel 3 milliárd ember a Föld 8 milliárdos népességéből. Így például Kínában január 22-re esik az az évkezdet, és ezzel – a kínai szimbólum rendszer szerint – a nyúl éve.

🇭🇺 ⛱️ 2023-ban Magyarországon kilenc munkaszüneti nappal számolhatunk, amelyek hétköznapra esnek. Összesen két négynapos, és három háromnapos hosszú hétvége lesz az évben. Az ünnepek eloszlása a következőképpen alakul: 2023. március 15. szerda, április 7-10. (péntek-hétfő) között lesz húsvét, május 1. hétfő, május 29. pünkösdhétfő, augusztus 20. vasárnap, október 23. hétfő, november 1. szerda mindenszentek, míg december 25-26. hétfő-kedd, vagyis karácsonykor lesz az év utolsó négynapos hétvégéje 2023. december 23-26 közötti időszakban. 2024-ben pedig ismét munkaszüneti nappal kezdjük az évet, 2024. január 1-jén, hétfőn.

🇭🇺 🏛️ A 2023-as év a magyar kultúra és tudomány számára is páratlanul gazdag lesz, ekkor ünnepeljük Petőfi Sándor és Madách Imre születésének 200. évfordulóját, de a Himnusz létrejöttének bicentenáriuma is esedékes. Ilyen módon az utóbbi esemény évfordulója, vagyis a magyar kultúra napja, január 22. is különleges évforduló lesz. (Éppen ezért, a 2023-as ünnepségekre készülve, 2022 decemberében jogilag is a magyar kultúra napjává nyilvánította az Országgyűlés a jeles dátumot.) Neumann János (1903-1957) születésének 120 éves évfordulója alkalmából Neumann-emlékév is lesz. A matematikus a Financial Times értékelése szerint a 20. században az évszázad embere, a magyar tudomány géniusza, aki a játékelmélet, atomfizika, numerikus meteorológia területeit megalapozó elméletek kidolgozása mellett a mai számítógép működési elvének kitalálója, az informatika emberre és társadalomra való hatásvizsgálatainak elindítója. 2023 Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulója.

🇭🇺 👟 A hazai turizmus és egyúttal a sport számára is fontos év lehet 2023. Veszprém-Balaton régió közös pályázattal nyerte el a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címet. Emellett számos nagy, nemzetközi sporteseményre is sor kerül, így: atlétikai világbajnokságra, – amely Magyarország történetének eddigi legnagyobb sporteseménye lehet, – valamint szintén Budapesten rendezik a labdarúgó Európa-liga 2022-2023-as döntője és felnőtt karate világbajnokságot is.

Nemzetközi események:

🇪🇺 🇸🇪 🇪🇸 Az Európai Unió Tanácsának elnökségét 2023 első felében Svédország, majd második felében Spanyolország tölti be.

🇭🇷 Horvátországban bevezetik az eurót, ezzel az eurózóna 20. tagállama lesz. Az ország a schengeni övezet részévé is válik.

🗳️ Európai országokban tartandó választások 2023-ban:

  • Cseh köztársasági elnök választás: január 12-13.
  • Észt parlamenti választás: március 5.
  • Finn parlamenti választás: április 2.
  • Török elnök- és parlamenti választás: június 18. (Egyúttal a Török Köztársaság kikiáltásának 100. évfordulója is lesz, október 29-én).
  • Luxemburgi parlamenti választás: október 8.
  • Lengyel parlamenti választás: november 11.
  • Ukrán parlamenti választások: amely időpontja még nem meghatározott, de legkésőbbi dátuma október 29. Háborús helyzetben azonban ezt valószínűleg el fogják halasztani, az alkotmány erre lehetőséget biztosít.
  • Spanyol parlamenti választás: december 15.

🇧🇷 A BRICS országok esetében esedékes változás, hogy január 1-jén hivatalba lép a 2022 októberében megválasztott brazil elnök, Luiz Inácio Lula da Silva (közismert nevén: Lula), aki Jair Bolsonarot váltja hivatalában.

🇬🇧 👑 Május 6-án koronázzák meg az Egyesült Királyságban III. Károly királyt és feleségét, Kamilla királynét.

🪖 Szeptember 30-án lejár Jens Stoltenberg, norvég NATO főtitkár 2014 óta tartó megbízatása. A NATO új főtitkárt választ. Stoltenberg, az egykori norvég miniszterelnök a norvég jegybank elnökeként folytatja pályafutását.

🌏 A 2022-ben India és Kína egyaránt 1,4 milliárd lakossal rendelkezett, azonban India népesség növekedési üteme magasabb, így 2023-ban már a legnagyobb népességű országgá válhat.

💾 Az eredeti cikk itt, itt, itt, itt és itt olvasható.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/oecoglobus/kinai-ujev-2022-ben-varhatunk-e-ugrast-a-tigris-evebe-lepo-kinai-gazdasagtol/

https://www.oeconomus.hu/oecoglobus/mit-mond-a-viselkedesi-kozgazdasagtan-az-uj-evi-fogadalmak-teljesuleserol/

https://www.oeconomus.hu/oecofocus/mennyit-pihenhetunk-nemzetkozi-osszehasonlitasban/

https://www.oeconomus.hu/hirek/21-a-vilag-nepessegenek-novekedese-gazdasagi-lehetosegek-es-fenntarthatosagi-kerdesek/

https://www.oeconomus.hu/oecofocus/a-magyar-kultura-napja-a-hazai-kulturalis-intezmenyek-evtizedes-dinamikus-fejlodeset-torte-meg-a-jarvany/

Senior kutató | Megjelent írások

Németh Viktória makroökonómiai elemző és külpolitikai szakértő. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott nemzetközi tanulmányok szakon. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem PhD hallgatója. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Pénzügyminisztériumnál, a Magyar Nemzeti Banknál és az Magyar Kereskedelmi Banknál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre