Categories
OecoGlobus

ūüĆćK√©pes lehet-e Afrika a j√∂vŇĎben is finansz√≠rozni a kl√≠mav√°ls√°g elleni k√ľzdelm√©t?

‚ėÄÔłŹAz afrikai gazdas√°gok fejlŇĎd√©si kil√°t√°sait az energia-√©s p√©nz√ľgyi kr√≠ziseken t√ļlmenŇĎen a kl√≠mav√°ltoz√°s is be√°rny√©kolja. Nem meglepŇĎ, hogy a kontinens vezetŇĎi m√°r j√≥ ideje kiemelt figyelmet szentelnek a glob√°lis felmeleged√©s elleni k√ľzdelemnek. Azonban az Afrik√°t s√ļjt√≥, t√∂bbek k√∂z√∂tt az orosz-ukr√°n h√°bor√ļs konfliktusb√≥l fakad√≥ p√°rhuzamos v√°ls√°gok nagyban megnehez√≠tik a kl√≠mak√ľzdelem finansz√≠roz√°s√°t. Mai bejegyz√©s√ľnkben arra a k√©rd√©sre keress√ľk a v√°laszt, hogy Afrika k√©pes lehet-e a j√∂vŇĎben kellŇĎ mennyis√©gŇĪ forr√°st elk√ľl√∂n√≠teni kl√≠mac√©ljai el√©r√©s√©hez.

ūüíįA 2022. szeptember 5-√©n megrendez√©sre ker√ľlt African Adaptation Summit keretein bel√ľl t√∂bb afrikai vezetŇĎ is felsz√≥lalt. Macky Sall, Szeneg√°l, valamint az Afrikai Uni√≥ jelenlegi eln√∂ke √ļgy v√©li, Afrik√°nak nagy hangs√ļlyt kell fektetnie alkalmazkod√≥-√©s ellen√°ll√≥k√©pess√©ge jav√≠t√°s√°ra az elk√∂vetkezendŇĎ √©vekben. Mindehhez az African Adaptation Acceleration Programme (AAAP) szolg√°l keretrendszerk√©nt, amelyet a 2021-es √©v √°prilis√°ban h√≠vtak √©letre. A politikus arra sz√≥l√≠totta fel a nemzetk√∂zi k√∂z√∂ss√©get, hogy felaj√°nl√°saikkal seg√≠ts√©k az AAAP eredm√©nyes mŇĪk√∂d√©s√©t. A program megval√≥s√≠t√°s√°t sz√°mos eur√≥pai orsz√°g is t√°mogatja: ez id√°ig D√°nia 7, Franciaorsz√°g 10, Norv√©gia 15, az Egyes√ľlt Kir√°lys√°g pedig 23 milli√≥ doll√°ros nagys√°grendŇĪ hozz√°j√°rul√°st ny√ļjtott. Ez az √∂sszeg (55 milli√≥ doll√°r) kieg√©sz√ľl tov√°bbi 12,5 milli√°rd doll√°rral, amely az Afrikai Fejleszt√©si Bankt√≥l (AfDB) sz√°rmazik. Ezzel egy√ľtt l√°tnunk kell, hogy a t√°mogat√°sok √∂sszess√©g√©ben j√≥csk√°n elmaradnak az elŇĎzetesen becs√ľlt 25 milli√°rd doll√°ros √©rt√©ktŇĎl, amely a kl√≠mac√©lok el√©r√©shez sz√ľks√©ges. Sall hangot adott csal√≥dotts√°g√°nak: s√©relmezte, hogy b√°r t√∂bb fejleszt√©si bank vezetŇĎje is a r√©sztvevŇĎk k√∂z√∂tt volt, a legfejlettebb eur√≥pai orsz√°gok k√©pviselŇĎi nem jelentek meg a cs√ļcson. Akinwumi Adesina, az Afrikai Fejleszt√©si Bank eln√∂ke szerint az AAAP egy egyed√ľl√°ll√≥ kezdem√©nyez√©s, amely glob√°lis viszonylatban is p√©lda√©rt√©kŇĪv√© v√°lhat a kl√≠mav√°ls√°g elleni k√ľzdelem vonatkoz√°s√°ban. A megval√≥s√≠t√°s√°hoz azonban p√©nzre van sz√ľks√©g, az √∂sszeg r√° esŇĎ r√©sz√©t pedig ‚ÄĒahogyan erre Adesina sem mulasztotta el felh√≠vni az egybegyŇĪltek figyelm√©t ‚ÄĒ Afrika m√°r foly√≥s√≠totta. A nemzetk√∂zi partnerektŇĎl azonban m√©g nem √©rkezett megfelelŇĎ m√©rt√©kŇĪ t√°mogat√°s.

ūüŹõÔłŹSz√≥ esett m√°r az AAAP relevanci√°j√°r√≥l a kl√≠mav√°ltoz√°s hat√°sainak enyh√≠t√©se kapcs√°n, most azonban tekints√ľk √°t azokat a mechanizmusokat, amelyek elŇĎseg√≠tik a program mŇĪk√∂d√©s√©t √©s a t√°mogat√°si √∂sszegek c√©lba juttat√°s√°t. A projekt arculat√°nak megtervez√©s√©√©rt, valamint a t√©nyeken alapul√≥, relev√°ns tud√°s felhalmoz√°s√°√©rt az √ļn. Upstream Financial Facility felelŇĎs. Az AAAP m√°sik pill√©re, a Downstream Investment Facility pedig a program megval√≥s√≠t√°s√°hoz sz√ľks√©ges keret√∂sszeg biztos√≠t√°s√°ra, illetve megn√∂vel√©s√©re hivatott. √ćgy a k√ľl√∂nf√©le t√°mogat√°sok megszerz√©se az afrikai korm√°nyokt√≥l, alap√≠tv√°nyokt√≥l, valamint nemzetk√∂zi szervezetektŇĎl is a feladatai k√∂z√© soroland√≥. A p√©nz√ľgyi forr√°sok kieg√©sz√≠t√©s√©nek fontos eleme az Afrik√°ban tal√°lhat√≥ √°sv√°nykincsek √©rt√©kes√≠t√©se. Mik√∂zben Szeneg√°l √©s Gh√°na ‚ÄĒa p√©nz√ľgyi v√°ls√°g hat√°sainak enyh√≠t√©s√©re alkalmas‚ÄĒ energiaforr√°sok ut√°n kutatott az Atlanti-√≥ce√°n k√∂rny√©k√©n, ezid√°ig felfedezetlen f√∂ldg√°zk√©szletekre bukkantak. Az Afrika ter√ľlet√©n fellelhetŇĎ energiatartal√©kok kiakn√°z√°sa a kl√≠mav√°ltoz√°s elleni k√ľzdelem vonatkoz√°s√°ban is rendk√≠v√ľli m√≥don fontos: a gazdas√°gok stabilit√°s√°nak √©s fejlŇĎd√©s√©nek fenntart√°sa nem val√≥s√≠that√≥ meg kiz√°r√≥lag meg√ļjul√≥ energiaforr√°sok felhaszn√°l√°s√°val – hangs√ļlyozza Macky Sall.

ūüďĆA 2022 november√©ben, Egyiptomban megrendez√©sre ker√ľlŇĎ COP 27 (Az ENSZ √©ghajlatv√°ltoz√°ssal kapcsolatos konferenci√°ja) kongresszus elŇĎtt a leghangs√ļlyosabb dilemm√°t az AAAP-t illetŇĎ befektet√©sek relat√≠v hi√°nya jelenti. A 2009-es √©vben a vil√°g fejlett √°llamai √©vi 100 milli√°rd doll√°ros t√°mogat√°sukr√≥l biztos√≠tott√°k a fejlŇĎdŇĎ gazdas√°gokat, a kl√≠makatasztr√≥fa hat√°sainak enyh√≠t√©s√©re. Ezzel szemben 2019-ben √©s 2020-ban csup√°n 11,4 milli√°rd doll√°r √©rkezett ilyen c√©lzattal Afrik√°ba. Becsl√©sek szerint az afrikai kl√≠mac√©lok el√©r√©s√©hez 2030-ig √©ves szinten 52,7 milli√°rd doll√°rnyi hozz√°j√°rul√°sra volna sz√ľks√©g, amelynek, mint l√°thatjuk, ez id√°ig csak a t√∂red√©ke ker√ľlt kifizet√©sre √©vente. Az afrikai vezetŇĎk m√°r t√∂bb √≠zben felsz√≥l√≠tott√°k a fejlett √°llamokat, hogy felaj√°nl√°saikkal seg√≠ts√©k k√ľzdelm√ľket. Ahogyan Nana Akufo-Addo fogalmazott: ‚ÄěAfrik√°nak sz√ľks√©ge van a bar√°taira vil√°gszerte, hogy megn√∂velj√©k t√°mogat√°saikat.‚ÄĚ Amint l√°thatjuk, a COP 27 kiv√°l√≥ lehetŇĎs√©get biztos√≠t majd ‚ÄěAfrika bar√°tai‚ÄĚ sz√°m√°ra: Az esem√©nyen lehetŇĎs√©g√ľk ny√≠lik demonstr√°lni elk√∂telezetts√©g√ľket a kontinens megseg√≠t√©se mellett.

ūüĆćAz AAAP √©s az √°ltala patron√°lt kl√≠mat√∂rekv√©sek sikeress√©ge nem csup√°n Afrika, de Eur√≥pa szempontj√°b√≥l is kulcsfontoss√°g√ļ. Az ‚Äě√∂reg kontinens‚ÄĚ m√°r a 2015-√∂s √©vben szembes√ľlt egy nagyszab√°s√ļ migr√°ci√≥s v√°ls√°ggal, amely fŇĎk√©nt az EU keleti, illetve d√©li tag√°llamaira helyezett komoly nyom√°st. Az Afrik√°ban egyre elviselhetetlenebb√© v√°l√≥ hŇĎhull√°mok ‚ÄĒamelyek megingatj√°k az √©lelmez√©si biztons√°got √©s visszavetik az afrikai gazdas√°gok n√∂veked√©si kil√°t√°sait‚ÄĒ a j√∂vŇĎben k√∂nnyed√©n eredm√©nyezhetnek kor√°bban sosem tapasztalt migr√°ci√≥s hull√°mokat. Tekintettel arra, hogy Eur√≥pa v√©lhetŇĎen nem √°ll k√©szen ekkora embert√∂meg befogad√°s√°ra, a kontinens √°llamainak is √©rdek√©ben √°ll megelŇĎzni az √ļjabb kr√≠zist. Ehhez pedig a legk√©zenfekvŇĎbb megold√°s lehet cs√∂kkenteni a kl√≠mav√°ltoz√°s Afrik√°ra gyakorolt hat√°sait, amennyire csak lehets√©ges.

ūüĎćHa tetszett a poszt, k√©rj√ľk, t√°mogasson minket azzal, hogy kedveli vagy k√∂veti az Oeconomus oldalt. Naponta j√∂v√ľnk √ļj tartalommal.

ūüď≤ Ez a kor√°bbi √≠r√°sunk is √©rdekelheti: https://www.oeconomus.hu/oecoglobus/az-orosz-ukran-haboru-es-elelmiszerhiany-afrikaban/

K√ľlsŇĎ junior elemzŇĎ

Fetter B√°lint az Oeconomus Gazdas√°gkutat√≥ Alap√≠tv√°ny k√ľlsŇĎ junior elemzŇĎje; a Nemzeti K√∂zszolg√°lati Egyetem mesterszakos hallgat√≥ja. √ČrdeklŇĎd√©se k√∂z√©ppontj√°ban az afrikai √©s eur√≥pai fejlŇĎdŇĎ orsz√°gok gazdas√°gi √°talakul√°sa, a migr√°ci√≥, illetve a demogr√°fiai probl√©m√°k √°llnak.

Iratkozzon fel h√≠rlevel√ľnkre