Categories
OecoGlobus

ūüĆćEur√≥pa √©s az USA egyre szorosabb√° v√°l√≥ kereskedelmi kapcsolatai

ūüď¶A k√∂zelm√ļlt bŇĎvelkedett sz√°mos, a nemzetk√∂zi gazdas√°gi kapcsolatok mŇĪk√∂d√©s√©t erŇĎteljesen befoly√°sol√≥ kr√≠zishelyzetben. Az √©rt√©kes√≠t√©si-√©s ell√°t√°si l√°ncok s√ļlyos csap√°sokat szenvedtek el a koronav√≠rus v√°ls√°g √©s az Ukrajn√°ban d√ļl√≥ h√°bor√ļ k√∂vetkezt√©ben. Ut√≥bbi szoros kereskedelmi partners√©geket bomlasztott meg (gondoljunk itt elsŇĎ sorban az Eur√≥pai Uni√≥ √©s Oroszorsz√°g viszonyrendszer√©re), ugyanakkor kor√°bbi egy√ľttmŇĪk√∂d√©sek megerŇĎs√∂d√©s√©hez is vezetett. Mai bejegyz√©s√ľnkben az Amerikai Egyes√ľlt √Āllamok √©s Eur√≥pa √ļj lend√ľletre kap√≥ kereskedelmi kapcsolatait tekintj√ľk √°t.

ūüĒóMindenekelŇĎtt tekints√ľk √°t azokat a t√©nyezŇĎket, amelyek a transzatlanti √°ruforgalmi partners√©g intenz√≠vebb√© v√°l√°s√°hoz vezettek. Ahogyan arra a bevezet√©s sor√°n m√°r utaltunk, az orosz-ukr√°n h√°bor√ļ alapjaiban form√°lta √°t Eur√≥pa gazdas√°gi t√©rk√©p√©t. Az akadoz√≥ olajsz√°ll√≠tm√°nyok energia√ľgyi-vesz√©lyhelyzetet teremtettek, ezzel p√°rhuzamosan pedig a t√©rs√©g biztons√°gpolitikai kock√°zatai is drasztikusan megnŇĎttek. A m√°sik ok, ami√©rt Eur√≥pa egyre ink√°bb nyugati ir√°nyba koncentr√°lja kereskedelmi aktivit√°sait, az √°talakul√≥ amerikai-k√≠nai viszonyokban keresendŇĎ. Tajvan k√©rd√©se folyamatos fesz√ľlts√©gforr√°st jelent a k√©t orsz√°g kapcsolat√°ban, a Donald Trump idej√©n bevezetett v√°mok pedig tov√°bbra is √©rv√©nyben vannak, √©s negat√≠van √©rintik a k√≠nai gazdas√°got.¬†L√©nyeges tov√°bb√°, hogy j√≥ n√©h√°ny k√≠nai technol√≥giai c√©g szerepel az USA kereskedelmi feketelist√°j√°n. Az amerikai narrat√≠va szerint az eml√≠tett v√°llalatok a k√≠nai hadseregnek ny√ļjtanak k√∂zvetlen vagy k√∂zvetett t√°mogat√°sokat. V√©lhetŇĎen a felsoroltak kulcsszerepet j√°tszottak abban, hogy az USA t√∂bb javat import√°lt az idei √©vben Eur√≥p√°b√≥l, mint K√≠n√°b√≥l. Ez mindenf√©lek√©ppen hatalmas v√°ltoz√°s a 2010-es √©vekhez k√©pest, amikoris K√≠na volt az Egyes√ľlt √Āllamok elsŇĎ sz√°m√ļ import-partnere.

Eur√≥p√°nak jelenleg hatalmas sz√ľks√©ge van a tengerent√ļli keresletre: a kontinens orsz√°gai s√ļlyos infl√°ci√≥val, p√©nz√ľgyi-√©s energiav√°ls√°ggal n√©znek szembe. A doll√°r fel√©rt√©kelŇĎd√©se az eur√≥val szemben szint√©n egy olyan faktor, amely √∂szt√∂nzŇĎleg hathat az amerikai felv√°s√°rl√°sokra: 2022 szeptember√©ben N√©metorsz√°g 50%-kal t√∂bb javat export√°lt az Egyes√ľlt √Āllamokba, mint 2021 megegyezŇĎ h√≥napj√°ban. Az USA r√©sz√©re √©rt√©kes√≠tett term√©kek √≠gy 14,5 milli√°rd eur√≥t tettek ki szeptemberben, amely √∂sszeg 5,6%-os n√∂veked√©st jelent augusztus h√≥naphoz k√©pest.

ūüíįKor√°bban m√°r utaltunk r√°, hogy Eur√≥p√°nak hossz√ļ ideje most van a legnagyobb sz√ľks√©ge energia-√©s hadiipari t√°mogat√≥kra. Az Egyes√ľlt √Āllamok ‚Äďhelyesen felm√©rve eur√≥pai partnerei √ļjkeletŇĪ ig√©nyeit‚Äď intenz√≠ven k√©pviselteti mag√°t mindk√©t szektor tekintet√©ben. Az Ukrajn√°nak biztos√≠tott had√°szati felszerel√©seken t√ļlmenŇĎen g√°zt is sz√°ll√≠t transzatlanti partnerei r√©sz√©re, ellens√ļlyozva az orosz energiahordoz√≥k hi√°ny√°t. Ez a p√©lda kiv√°l√≥an szeml√©lteti, hogy Oroszorsz√°g kiszorul√≥ban van az Eur√≥pai Uni√≥ energetikai partnereinek k√∂r√©bŇĎl. K√©tp√≥lus√ļ rendezŇĎd√©s kialakul√°sa figyelhetŇĎ meg, amely keleti √©s nyugati √©rdekszf√©r√°kat alak√≠t ki a glob√°lis gazdas√°gi k√∂rnyezetben. A k√∂zvetlen orosz fenyeget√©s √©s K√≠na szint√ļgy aggaszt√≥ magatart√°sa (Tajvan dilemm√°j√°n t√ļlmenŇĎen itt szint√ļgy esz√ľnkbe juthatnak a kereskedelmet √©s termel√©st h√°tr√°ltat√≥, szigor√ļ j√°rv√°ny√ľgyi szab√°lyoz√°sok) √≥vatoss√°gra inti az nyugat-eur√≥pai √©s amerikai v√°llalatokat. Sz√°mos korm√°nyzat elrendelte, hogy a fennhat√≥s√°ga al√° tartoz√≥ c√©gek ne K√≠n√°ban √°ll√≠ts√°k elŇĎ kritikus fontoss√°g√ļ term√©keiket, hanem saj√°t orsz√°guk ter√ľlet√©n. Ennek kapcs√°n felfedezhetŇĎ m√©g egy pozit√≠vum: mivel a gy√°rt√°s a hat√°rokon bel√ľl zajlik, √≠gy sz√°ll√≠t√°si k√∂lts√©gek √©s v√°mok sem terhelik a v√°llalkoz√≥kat. L√©teznek azonban egy√©b t√©nyezŇĎk is, amelyek indokolj√°k a kis-√©s k√∂z√©pv√°llalkoz√°sok befektet√©seinek kivon√°s√°t K√≠n√°b√≥l: ide soroland√≥ak a n√∂vekvŇĎ munkak√∂lts√©gek, a s√ļlyos koronav√≠rus-szab√°lyoz√°sok, illetve a fokoz√≥d√≥ belf√∂ldi verseny, amely konkurenci√°t sz√ľl.

ūüďćA k√∂vetkezŇĎkben r√∂viden tekints√ľk √°t az amerikai gazdas√°g helyzet√©t. A v√°ls√°g ugyanis ‚Äďb√°r az eur√≥paihoz k√©pest m√©rs√©keltebb form√°ban‚Äď komoly monet√°ris l√©p√©sek megt√©tel√©re k√©nyszer√≠tette a FED-et. Mindennek dac√°ra az USA gazdas√°gi stabilit√°sa, ereje nem l√°tszik meginogni: a korm√°nyzat tervei alapj√°n 2022-ben mind√∂sszesen 4 000 milli√°rd doll√°r √©rt√©kben import√°lnak majd term√©keket √©s szolg√°ltat√°sokat. Az √©rt√©k √≠gy hozz√°vetŇĎlegesen 33%-kal sz√°rnyalja majd t√ļl a tavalyit. √Črdemes sz√≥t ejten√ľnk az USA-ba √°raml√≥ k√∂zvetlen k√ľlf√∂ldi tŇĎkebefektet√©sekrŇĎl (Foreign Direct Investment-FDI) is. A vonatkoz√≥ adatok vizsg√°lat√°t k√∂vetŇĎen azt l√°thatjuk, hogy az amerikai befektet√©si k√∂rnyezet elk√©pesztŇĎen vonz√≥ a 2022-es √©vben is. Ahogyan az OECD okt√≥beri k√∂zlem√©ny√©bŇĎl kider√ľl: az Amerikai Egyes√ľlt √Āllamokba nagyj√°b√≥l 74 milli√°rd doll√°rnyi FDI √©rkezett a j√ļniusig tart√≥ negyed√©vben, amely csaknem 30 milli√°rd doll√°rral t√∂bb, mint a K√≠n√°ban befektetett (46 milli√°rd doll√°r). Az USA-ba √°raml√≥ eur√≥pai FDI m√°r tavaly is komoly n√∂veked√©st (13,5%) mutatott a 2020-as √©vhez k√©pest, √≠gy annak √©rt√©ke el√©rte a 3 200 milli√°rd doll√°rt. Minden val√≥sz√≠nŇĪs√©g szerint a magas energia√°rak √©s a m√©rs√©klŇĎdŇĎ versenyk√©pess√©g m√©g ink√°bb az amerikai piacok fel√© tereli majd a v√°llalkoz√°sokat. Kiv√°l√≥ p√©ld√°ul szolg√°l erre a magatart√°sra a Lanxess nevŇĪ n√©met vegyipari csoport, amely m√°r egy√°ltal√°n nem fektet p√©nzt belf√∂ldi telephelyei bŇĎv√≠t√©s√©re, √°m az USA-ban nagy beruh√°z√°si-aktivit√°st mutat.

ūüöĘAz USA-Eur√≥pa kereskedelmi viszonyok kapcs√°n Margrethe Vestager ‚Äďaz Eur√≥pai Bizotts√°g √ľgyvezetŇĎ aleln√∂ke‚Äď √ļgy v√©li, a partners√©g ‚ÄěerŇĎsebb, mint hossz√ļ idŇĎ √≥ta b√°rmikor‚ÄĚ. Az egyre intenz√≠vebb√© v√°l√≥ transzatlanti √°ru-√©s szolg√°ltat√°s√°raml√°s az USA keleti partjainak kik√∂tŇĎiben is megfigyelhetŇĎ: ezek a nyugati kik√∂tŇĎkh√∂z (p√©ld√°ul Los Angeles√©hez) viszony√≠tva sokkalta nagyobb forgalmat bonyol√≠tanak le. Szeptember h√≥napban a New York-i volt az orsz√°g legforgalmasabb kont√©nerkik√∂tŇĎje, imm√°ron m√°sod√≠zben 2022 sor√°n. Ekkor 35%-kal t√∂bb rakom√°ny √©rkezett ide, mint 2019 azonos h√≥napj√°ban. A kereskedelmi szegmensen t√ļlmenŇĎen a katonai kapcsolatok is √©l√©nk√ľlni l√°tszanak, ezt mindenekelŇĎtt az orosz h√°bor√ļs agresszi√≥ indokolja. Eur√≥pa ‚Äďnagyban t√°maszkodva a legerŇĎsebb NATO-tag√°llamra‚Äď igyekszik kibŇĎv√≠teni hadi kapacit√°sait, sok forr√°s koncentr√°l√≥dik a kiberv√©delem korszerŇĪs√≠t√©s√©re. Egy harmadik, szint√ļgy jelentŇĎs √°gazat, a turisztikai szektor eredm√©nyei is eml√≠t√©sre m√©lt√≥ak. Eur√≥p√°ban a kontinensen k√≠v√ľlrŇĎl √©rkezŇĎ l√°togat√≥k sz√°ma k√∂zel h√°romszoros√°ra nŇĎtt 2022 elsŇĎ h√©t h√≥napja alatt (az elŇĎzŇĎ √©v azonos idŇĎszak√°hoz viszony√≠tva). Ebben kulcsszerepet j√°tszottak az amerikai turist√°k, akik fŇĎk√©nt a doll√°r/eur√≥ √°rfolyam ‚Äďsz√°mukra‚Äď kedvezŇĎ alakul√°sa √©s az utaz√°si korl√°toz√°sok szinte teljes megszŇĪn√©se miatt √©rkeztek hozz√°nk.

ūüá≠ūüáļV√©g√ľl ejts√ľnk n√©h√°ny sz√≥t a Magyarorsz√°g-USA kereskedelmi viszonyokr√≥l is. A Trading Economics adatai alapj√°n azt l√°thatjuk, hogy haz√°nk 2021-ben 4,14 milli√°rd doll√°r √©rt√©kben export√°lt az Egyes√ľlt √Āllamok ter√ľlet√©re. Magyarorsz√°g pedig 2,91 milli√°rd doll√°r √©rt√©kben import√°lt. Ugyan a 2022-es √©v eredm√©nyeirŇĎl m√©g nincsenek teljesk√∂rŇĪ inform√°ci√≥ink, annyit bizonyosan kijelenthet√ľnk, hogy janu√°r elej√©tŇĎl szeptember v√©g√©ig a k√©t orsz√°g k√∂z√∂tti √°ruforgalom √©rt√©ke el√©rte a 7,6 milli√°rd doll√°rt. Mindez 4,3 %-os bŇĎv√ľl√©st jelent a tavalyi √©v megegyezŇĎ ciklus√°hoz k√©pest. Az elm√ļlt kilenc h√≥nap sor√°n az USA Magyarorsz√°gra √©rkezŇĎ exportja 2 milli√°rd, haz√°nkb√≥l saj√°t ter√ľlet√©re import√°lt javai 5,7 milli√°rd doll√°rt √©rtek el. Ezzel Magyarorsz√°g az Egyes√ľlt √Āllam vil√°gviszonylatban negyvennyolcadik legfontosabb k√ľlkereskedelmi partnere volt szeptember h√≥nap sor√°n.

ūüĎćHa tetszett a poszt, k√©rj√ľk, t√°mogasson minket azzal, hogy kedveli vagy k√∂veti az Oeconomus oldalt. Naponta j√∂v√ľnk √ļj tartalommal.

ūüď≤ Ez a kor√°bbi √≠r√°sunk is √©rdekelheti: https://www.oeconomus.hu/oecoglobus/a-kinai-gazdasag-ismet-celkeresztben-ujabb-amerikai-szankciok-kerultek-elfogadasra/

K√ľlsŇĎ junior elemzŇĎ | Megjelent √≠r√°sok

Fetter B√°lint az Oeconomus Gazdas√°gkutat√≥ Alap√≠tv√°ny k√ľlsŇĎ junior elemzŇĎje; a Nemzeti K√∂zszolg√°lati Egyetem mesterszakos hallgat√≥ja. √ČrdeklŇĎd√©se k√∂z√©ppontj√°ban az afrikai √©s eur√≥pai fejlŇĎdŇĎ orsz√°gok gazdas√°gi √°talakul√°sa, a migr√°ci√≥, illetve a demogr√°fiai probl√©m√°k √°llnak.

Iratkozzon fel h√≠rlevel√ľnkre