Categories
OecoGlobus

ūüĆć Hat√°rtalan partners√©g vagy f√ľggŇĎs√©g? ‚Äď Az orosz-k√≠nai gazdas√°gi kapcsolatok elemz√©se

‚öĒÔłŹAz ukrajnai h√°bor√ļ imm√°ron tizenhat h√≥napja tart, befoly√°sol√≥ hat√°sa pedig nem csak Eur√≥pa ‚Äď√≠gy pedig Magyarorsz√°g‚Äď energetikai ell√°t√°sa miatt, de az orosz-k√≠nai gazdas√°gi kapcsolatok alakul√°s√°nak tekintet√©ben is jelentŇĎs. Mivel a nyugati sz√∂vets√©gi rendszer √°ltal kivetett szankci√≥k erŇĎteljesen korl√°tozz√°k kereskedelmi mozg√°ster√©t, Oroszorsz√°g K√≠n√°t√≥l val√≥ f√ľggŇĎs√©ge egyre l√°tv√°nyosabb√° v√°lt, mindez pedig a term√©k-√©s szolg√°ltat√°sforgalom alakul√°s√°ban is megfigyelhetŇĎ. Mai bejegyz√©s√ľnkben a k√©t √°llam gazdas√°gi partners√©geit vizsg√°ljuk. Ugyan Oroszorsz√°g titkos√≠totta a kereskedelmi eredm√©nyeire vonatkoz√≥ inform√°ci√≥i d√∂ntŇĎ r√©sz√©t, a k√≠nai f√©l adataib√≥l kiindulva megalapozottabb k√∂vetkeztet√©seket vonhatunk le.¬†

ūü§ĚA K√≠nai N√©pk√∂zt√°rsas√°g eln√∂ke, Hszi Csin-ping m√°rciusban Moszkv√°ba l√°togatott, ahol egy h√°rom napon kereszt√ľl tart√≥ egyeztet√©ssorozaton vett r√©szt Vlagyimir Putyinnal. A felek hangs√ļlyozt√°k, partners√©g√ľk ‚Äěnem ismer hat√°rokat‚ÄĚ, a j√∂vŇĎben pedig kiemelt figyelmet ford√≠tanak gazdas√°gi kapcsolataik megerŇĎs√≠t√©s√©re. Mindez elsŇĎ sorban Oroszorsz√°g sz√°m√°ra l√©tfontoss√°g√ļ: a nyugati korl√°toz√≥ int√©zked√©sek t√∂bb ‚Äď a hadvisel√©s szempontj√°b√≥l is ‚Äď kulcsfontoss√°g√ļ eszk√∂z import√°l√°s√°t lehetetlen√≠tett√©k el, √≠gy p√©ld√°ul a f√©lvezetŇĎk behozatala sor√°n Moszkva k√©nytelen K√≠n√°ra t√°maszkodni. Azt gondolhatn√°nk, hogy az orosz energiahordoz√≥k hasonl√≥an √©rt√©kesek Peking sz√°m√°ra, azonban a vonatkoz√≥ adatok m√°sr√≥l tan√ļskodnak. √ögy tŇĪnik, K√≠na ‚ÄďEur√≥pa kor√°bbi p√©ld√°j√°b√≥l okulva‚Äď igyekszik diverzifik√°lni energiaell√°t√°s√°t, elker√ľlni az orosz nyersolajt√≥l √©s g√°zt√≥l val√≥ t√ļlzott f√ľggŇĎs√©g vesz√©lyeit.

https://public.flourish.studio/visualisation/13792844/

ūüď¶Az orosz-k√≠nai kereskedelem doll√°rban kifejezett √©rt√©ke komoly n√∂veked√©st mutatott 2022-ben, √©s a Reuters √©rtes√ľl√©sei alapj√°n el√©rte a 190 milli√°rd doll√°rt ). Megeml√≠tendŇĎ, hogy az eredm√©nyek alakul√°s√°hoz nagyban hozz√°j√°rult a k√≠nai nemzeti valuta √©rt√©kcs√∂kken√©se. A j√ľan le√©rt√©kelŇĎd√∂tt mind a doll√°rhoz, mind pedig a rubelhez viszony√≠tva, ez√°ltal a k√≠nai term√©kek-√©s szolg√°ltat√°sok k√ľlpiaci potenci√°lja megemelkedett. Ennek k√∂vetkezt√©ben a k√≠nai export mennyis√©ge √©s √©rt√©ke nem csup√°n Oroszorsz√°gban, de K√≠na t√∂bb fontos kereskedelmi partner√©nek ‚Äď √≠gy p√©ld√°ul India √©s Ausztr√°lia ‚Äď vonatkoz√°s√°ban is jelentŇĎsen bŇĎv√ľlt: a k√©t eml√≠tett √°llam k√∂zel 20%-kal t√∂bb term√©ket √©s szolg√°ltat√°st import√°lt K√≠n√°b√≥l a tavalyi √©vben, mint 2021-ben. Az orosz eset teh√°t kor√°ntsem tekinthetŇĎ egyedi jelens√©gnek, sokkal ink√°bb egy √°ltal√°nos trend r√©sz√©nek. 2022-ben a k√≠nai v√°llalatok √∂sszesen 76 milli√°rd doll√°r √©rt√©kben sz√°ll√≠tottak javakat Oroszorsz√°gba. Ez az √∂sszeg azonban csup√°n a teljes √©ves k√≠nai export 2%-√°t tette ki. Szeml√©ltet√©sk√©ppen, az ar√°ny k√∂zel azonos Thaif√∂ld r√©szesed√©s√©vel. A k√≠nai c√©gek passzivit√°s√°t √©rz√©kelve joggal mer√ľl fel a k√©rd√©s: Mi√©rt nem tekintik vonz√≥nak az orosz piacot ezek a gazdas√°gi szereplŇĎk? Al√°bb erre a felvet√©sre keress√ľk a v√°laszt.

ūüŹ≠A K√≠n√°ban mŇĪk√∂dŇĎ legdomin√°nsabb v√°llalatok kapcs√°n √©rdemes tudnunk, hogy vezetŇĎik gyakorta a K√≠nai Kommunista P√°rt (KKP) k√∂reibe tartoznak. Ezek az √°llamilag ir√°ny√≠tott c√©gek √ļgy v√©lhetik, nem volna kifizetŇĎdŇĎ befektetni Oroszorsz√°gban a k√∂zelj√∂vŇĎben. A sejt√©s m√∂g√∂tt v√©lhetŇĎen az a meggyŇĎzŇĎd√©s h√ļz√≥dik meg, mely szerint az Egyes√ľlt √Āllamok korl√°toz√≥ int√©zked√©sei k√∂nnyed√©n kiterjedhetnek a hadiiparon t√ļlmenŇĎen a gazdas√°g egy√©b szektoraira is. Ezen fel√ľl Peking igyekszik elker√ľlni a Washingtonnal fenntarott ‚Äď m√°r pillanatnyilag is rendk√≠v√ľli m√≥don fesz√ľlt ‚Äď kapcsolatok roml√°s√°t, amely k√∂nnyed√©n eredm√©nyezhet tov√°bbi, √ļgy nevezett m√°sodlagos szankci√≥kat mag√°val K√≠n√°val szemben is. M√°sr√©szrŇĎl az orosz gazdas√°g n√∂veked√©si kil√°t√°sai igencsak szer√©nyek: a GDP-bŇĎv√ľl√©s val√≥sz√≠nŇĪs√≠thetŇĎen nem t√©r vissza a h√°bor√ļt megelŇĎzŇĎ szintre az √©vtized v√©g√©ig, sŇĎt, az elk√∂vetkezendŇĎ √©vekben ism√©telt cs√∂kken√©s v√°rhat√≥.

https://public.flourish.studio/visualisation/13711081/

Kor√°bban utaltunk r√°, hogy a KKP erŇĎteljes kontrollt gyakorol a fejlett k√≠nai c√©gek (p√©ld√°ul a Huaweii) tev√©kenys√©gei felett. A k√≠nai know-how v√©delme mellett elk√∂telezett korm√°nyzat nem k√ľld cs√ļcstechnol√≥gi√°t Oroszorsz√°gba, √≠gy az ott tev√©kenykedŇĎ v√°llalatok kev√©sb√© minŇĎs√©gi term√©keket k√©pesek csak elŇĎ√°ll√≠tani. EgyelŇĎre teh√°t nem l√°tszik, hogy K√≠na igyekezne kit√∂lteni az Oroszorsz√°gb√≥l kivonult nyugati c√©gek nyom√°n fennmaradt gazdas√°gi ŇĪrt. Az √°ll√≠t√°st a kommunista p√°rt visszafogott magatart√°sa is al√°t√°masztja. Megeml√≠tendŇĎ, hogy az ukrajnai h√°bor√ļt megelŇĎzŇĎ idŇĎszakban olyan √°llamokb√≥l sz√°rmazott az Oroszorsz√°gba √°raml√≥ k√∂zvetlen k√ľlf√∂ldi tŇĎkebefektet√©sek (FDI) 90%-a, amelyekkel m√°ra Moszkva viszonya drasztikusan megromlott: mostanra az eml√≠tett ar√°ny a null√°hoz k√∂zeli. Ennek ok√°n az is vitathat√≥, hogy K√≠na k√©pes volna-e egy√°ltal√°n ilyen m√©rt√©kŇĪ befektet√©seket egymaga p√≥tolni.

ūüööAz √°ruforgalmi m√©rleg m√°sik oldal√°t a K√≠n√°ba √°raml√≥ orosz export k√©pezi. Az √©rt√©kes√≠tett term√©kek √©s szolg√°ltat√°sok 43%-os n√∂vekm√©nyt produk√°ltak a 2022-ben. Az exportok tekint√©lyes h√°nyad√°t energiahordoz√≥k (g√°z, nyersolaj √©s sz√©n) teszik ki, amelyek √°ra ugr√°sszerŇĪ emelked√©st mutatott a tavalyi √©v sor√°n, ez√°ltal gyarap√≠tva Moszkva bev√©teleit. Ugyanakkor l√°tnunk kell azt is, hogy az Oroszorsz√°gb√≥l sz√°rmaz√≥ import K√≠na szemsz√∂g√©bŇĎl eleny√©szŇĎnek mondhat√≥: csup√°n a teljes √©ves k√≠nai importok 4%-√°t tett√©k ki, p√©nzben kifejezett √©rt√©k√ľk 114 milli√°rd doll√°r volt. Bizonyosan folynak csemp√©szeti tev√©kenys√©gek is, √°m ‚Äď l√©v√©n a nyugati embarg√≥k az orosz olajexportokat nem √©rintik ‚Äď semmi sem indokolja ezek titokban tart√°s√°t. A potenci√°lis olajembarg√≥ kock√°zat√°val az Egyes√ľlt √Āllamok is tiszt√°ban van: egy ilyen jellegŇĪ l√©p√©s jelentŇĎsen megn√∂velheti az energiahordoz√≥k √°r√°t, ez√°ltal nemtetsz√©st kiv√°ltva azokb√≥l az √°llamokb√≥l, amelyek f√ľgg√©se az orosz olajt√≥l nagyfok√ļ.

ūüõĘÔłŹA fentebb t√°rgyaltak kapcs√°n √©rdemes tenn√ľnk egy r√∂vid kitekint√©st az orosz olajipari-exportokra vonatkoz√≥ legfrissebb adatokra. A Nemzetk√∂zi Energia √úgyn√∂ks√©g jelent√©se szerint az idei √©v √°prilis√°ban az orosz olajipari-term√©kek k√≠n√°lata el√©rte a napi 8,3 milli√≥ hord√≥t, amire az ukrajnai h√°bor√ļ kirobban√°sa √≥ta nem volt precedens. Az √©rt√©kes√≠tett mennyis√©g n√∂veked√©s√©vel egyenes ar√°nyban Oroszorsz√°g, az energiahordoz√≥b√≥l sz√°rmaz√≥ bev√©telei is gyarapod√°st mutattak: √°prilisban √∂sszesen 15 milli√°rd doll√°rt tettek ki. Ugyan m√°rcius h√≥naphoz k√©pest 1,7 milli√°rd doll√°ros emelked√©s l√°that√≥, arr√≥l sem szabad megfeledkezn√ľnk, hogy ezen √©rt√©k 27%-os cs√∂kken√©st jelent 2022 megegyezŇĎ idŇĎszak√°hoz viszony√≠tva. Ezzel egy√ľtt Moszkva √©rz√©kelhetŇĎen bŇĎv√≠ti olajipari k√≠n√°lat√°t, amely kedvezŇĎtlen fordulat a r√©gi√≥ban akt√≠v OPEC+ tag√°llamok sz√°m√°ra.

‚öĖÔłŹAhogyan az eddigiekbŇĎl kider√ľl, a Oroszorsz√°g √©s K√≠na gazdas√°gi (√©s politikai) kapcsolatai kor√°ntsem tekinthetŇĎek egyenrang√ļ, harmonikus partners√©geknek. A rendelkez√©s√ľnkre √°ll√≥ kereskedelmi adatokb√≥l arra k√∂vetkeztet√©sre juthatunk, hogy m√≠g Moszkva sz√°m√°ra K√≠na kulcsfontoss√°g√ļ sz√∂vets√©ges, Oroszorsz√°g nem √©lvez ilyen fok√ļ priorit√°st Peking r√©sz√©rŇĎl¬† az √°ruforgalom vonatkoz√°s√°ban. Mindezek alapj√°n k√©rd√©ses, hogy az orosz-k√≠nai partners√©g val√≥ban olyan stabil-e, mint ahogyan azt Vlagyimir Putyin √©s Hszi Csin-ping sugallj√°k.

ūüĎćHa tetszett a poszt, k√©rj√ľk, t√°mogasson minket azzal, hogy kedveli vagy k√∂veti az Oeconomus oldalt. Naponta j√∂v√ľnk √ļj tartalommal.

ūüíĺ Az eredeti forr√°sok: https://www.foreignaffairs.com/china/why-china-hasnt-come-russias-rescue

ūüď≤ Ez a kor√°bbi √≠r√°sunk is √©rdekelheti: https://www.oeconomus.hu/oecoglobus/az-eurazsiai-gazdasagi-unio-es-kina-kapcsolata/

K√ľlsŇĎ junior elemzŇĎ | Megjelent √≠r√°sok

Fetter B√°lint az Oeconomus Gazdas√°gkutat√≥ Alap√≠tv√°ny k√ľlsŇĎ junior elemzŇĎje; a Nemzeti K√∂zszolg√°lati Egyetem mesterszakos hallgat√≥ja. √ČrdeklŇĎd√©se k√∂z√©ppontj√°ban az afrikai √©s eur√≥pai fejlŇĎdŇĎ orsz√°gok gazdas√°gi √°talakul√°sa, a migr√°ci√≥, illetve a demogr√°fiai probl√©m√°k √°llnak.

Iratkozzon fel h√≠rlevel√ľnkre