Categories
OecoGlobus

ūüĆć Az idŇĎs√∂dŇĎ t√°rsadalomb√≥l fakad√≥ gazdas√°gi probl√©m√°k Jap√°nban

ūüĎ∂A Recruit Works Institute f√ľggetlen think-tank friss tanulm√°nya szerint a munkak√©pes kor√ļ n√©pess√©g ar√°nya drasztikus cs√∂kken√©st mutat majd 2027-tŇĎl sz√°m√≠tva Jap√°nban. Ez√°ltal a vil√°g harmadik legnagyobb gazdas√°g√°nak munkaerŇĎpiac√°r√≥l a 2040-es √©vre t√∂bb mint 11 milli√≥ fŇĎ hi√°nyozhat. Az esem√©nyek h√°tter√©ben az egyre idŇĎs√∂dŇĎ jap√°n t√°rsadalom, valamint a kritikusan alacsony gyermekv√°llal√°si hajland√≥s√°g √°ll. Mai bejegyz√©s√ľnkben ezt a t√©m√°t j√°rjuk k√∂rbe.

ūüďČ Ahogyan m√°r utaltunk r√°, a jap√°n munkaerŇĎ-k√≠n√°lat mintegy 12%-kal (azaz hozz√°vetŇĎlegesen 11 milli√≥ fŇĎvel) szŇĪk√ľlhet a 2022-ben m√©rt szinthez (nagyj√°b√≥l 91,6 milli√≥ fŇĎ) k√©pest 2040-re. A Bloomberg r√°mutat, hogy a munkaerŇĎ-kereslet v√©lhetŇĎen stabil marad az √©vek sor√°n, √≠gy elker√ľlhetetlen hi√°ny alakul majd ki a munkaerŇĎpiacon, amely s√ļlyos gazdas√°gi √©s szoci√°lis k√∂vetkezm√©nyekkel j√°rhat Jap√°nra n√©zve. A probl√©ma komolys√°g√°t j√≥l szeml√©lteti, hogy m√°r a politikai szf√©ra legmagasabb szintjein is felismert√©k a helyzet s√ļly√°t. Kisida Fumio ‚Äď a szigetorsz√°g minisztereln√∂ke ‚Äď √ļgy v√©li, Jap√°n egy t√°rsadalmi katasztr√≥fa k√ľsz√∂b√©n √°ll, √≠gy a korm√°nyzat legfŇĎbb priorit√°s√°nak a sz√ľlet√©si sz√°mok folyamatos n√∂vel√©s√©t, illetve a fiatalok gyermekv√°llal√°si kedv√©nek √∂szt√∂nz√©s√©t tekinti. 2022-ben mind√∂sszesen 799 728 gyermek sz√ľletett, amely adat t√∂rt√©nelmi viszonylatban is rekordalacsonynak tekinthetŇĎ. A CNN inform√°ci√≥i alapj√°n a tavalyi volt az elsŇĎ olyan √©v, amikor az √©lve sz√ľletettek sz√°ma nem haladta meg a 800 000-et. A meredeken cs√∂kkenŇĎ tendenci√°t az al√°bbi √°bra szeml√©lteti.

https://public.flourish.studio/visualisation/13374773/

A jap√°n Eg√©szs√©g√ľgyi, Munka√ľgyi-√©s J√≥l√©ti Miniszt√©rium k√∂zlem√©nye szerint az elm√ļlt negyven √©vben sosem tapasztalt m√©rt√©kben cs√∂kkent az √ļjsz√ľl√∂ttek sz√°ma. 1982-ben 1,5 milli√≥ ember j√∂tt a vil√°gra Jap√°nban, ehhez k√©pest 2022-re ez az √©rt√©k csaknem megfelezŇĎd√∂tt. Azt is √©rdemes megeml√≠teni, hogy tavaly 1,58 milli√≥ jap√°n hunyt el. Ugyan az adatba mind a k√ľlf√∂ld√∂n √©lŇĎ jap√°n √°llampolg√°rokat, mind pedig az orsz√°gban √©lŇĎ k√ľlf√∂ldieket belesz√°m√≠tott√°k, az eredm√©ny ezzel egy√ľtt tragikusnak mondhat√≥: a hal√°loz√°sok √©ves n√∂veked√©si √ľteme a 2021-ben m√©rt 4,9%-r√≥l 8,9%-ra emelkedett.

ūüĒíA cs√∂kkenŇĎ sz√ľlet√©si sz√°mok m√∂g√∂tt egy tov√°bbi, figyelemre m√©lt√≥ jelens√©g is megh√ļz√≥dik. A ‚Äěhikikomori‚ÄĚ (hiki=visszavonulni; komori=bent lenni) kifejez√©ssel olyan fiatalokat illet√ľnk, akik √©letvitel√ľket n√©h√°ny apr√≥ helyis√©gre korl√°tozz√°k, kommunik√°ci√≥s csatorn√°ik pedig igencsak beszŇĪk√ľltek. A bez√°rk√≥z√≥k jellemzŇĎen t√°vmunk√°t v√©geznek, √°m az is gyakorta elŇĎfordul, hogy sz√ľleik vagy egy√©b k√∂zeli rokonaik biztos√≠tj√°k sz√ľks√©gleteiket. A jelens√©g az 1990-es √©vektŇĎl figyelhetŇĎ meg Jap√°nban, a fiatalok √∂nk√©ntesen v√°llalt izol√°ci√≥j√°t eleinte az orsz√°got s√ļjt√≥ gazdas√°gi visszaes√©s k√°ros hozad√©k√°nak tekintett√©k. Egy m√°sik lehets√©ges magyar√°zat szerint azon szem√©lyek d√∂ntenek a hikikomori mellett, akik k√©ptelenek voltak el√©rni fiatalkori c√©lkitŇĪz√©seiket. A kudarc eset√ľkben erŇĎs sz√©gyen√©rzettel, illetve a t√°rsadalmi megb√©lyegz√©stŇĎl val√≥ f√©lelemmel p√°rosult, √∂szt√∂n√∂zve ez√°ltal a visszah√ļz√≥d√≥ magatart√°st. Napjainkban Jap√°nban eg√©sz √ľzleti √°gazatok szervezŇĎdnek a hikikomori k√∂r√©, seg√≠ts√©get k√≠n√°lva a k√©ts√©gbeesett sz√ľlŇĎknek: l√©teznek olyan √ľgyn√∂ks√©gek, amelyek vonz√≥ besz√©lgetŇĎ partnerekkel igyekeznek r√°b√≠rni az √©rintetteket szŇĪk√∂s k√∂rnyezet√ľk elhagy√°s√°ra. A k√∂zelm√ļltban a koronav√≠rus-j√°rv√°ny sz√©les k√∂rben elfogadott legitim√°ci√≥t teremtett a karant√©nszerŇĪ √°llapot fenntart√°s√°hoz, amely szint√ļgy negat√≠van befoly√°solja az egy√©bk√©nt sem kedvezŇĎ demogr√°fiai trendeket.

ūüŹ†A fentebb ismertetett adatokb√≥l aggaszt√≥ k√∂vetkeztet√©seket vonhatunk le. A kiugr√≥an alacsony gyermekv√°llal√°si kedv, valamint a magas mortalit√°s a k√∂zeli j√∂vŇĎben egy√ľttesen fenntarthatatlann√° tehetik a jap√°n nyugd√≠jrendszert, hiszen a munkak√©pes kor√ļ lakoss√°g cs√∂kken√©s√©vel p√°rhuzamosan az eltartand√≥k sz√°ma fokozatosan emelkedik. Itt eml√≠tendŇĎ meg az is, hogy az orsz√°g a szŇĪk vil√°gelitbe tartozik a v√°rhat√≥ √©lettartam tekintet√©ben: 2020-ban majdnem minden 1500 lakosra jutott egy sz√°z √©ves (vagy idŇĎsebb) ember. Ennek kapcs√°n megeml√≠thetŇĎ egy tov√°bbi d√∂bbenetes adat: 2022-ben t√∂bb idŇĎseknek k√©sz√≠tett pelenk√°t √©rt√©kes√≠tettek Jap√°nban, mint kisgyermekeknek val√≥t. Kisida Fumio szerint ilyen felt√©telek mellett ‚ÄěJap√°n annak a hat√°r√°n van, hogy k√©ptelenn√© v√°ljon szoci√°lis funkci√≥i ell√°t√°s√°ra‚ÄĚ. A minisztereln√∂k ‚Äď a negat√≠v tendenci√°k visszaford√≠t√°s√°nak c√©lj√°b√≥l‚Äď kihirdette egy k√ľl√∂n√°ll√≥, a demogr√°fiai probl√©ma megold√°s√°ra szakosodott √°llami √ľgyn√∂ks√©g l√©trehoz√°s√°t, amely elŇĎrel√°that√≥an 2023 √°prilis√°ban kezdheti meg mŇĪk√∂d√©s√©t. Ezzel p√°rhuzamosan a gyermeknevel√©si t√°mogat√°sok √∂sszeg√©t is a dupl√°j√°ra emelte a korm√°nyzat, √°m k√©rd√©ses, hogy a felsorolt int√©zked√©sek mennyiben serkentik a fiatalok gyermekv√°llal√°si kedv√©t. A Jefferies kutat√°sa alapj√°n ugyanis Jap√°nban az egyik legk√∂lts√©gesebb felnevelni egy gyermeket. A neh√©zs√©gek sor√°t a rendk√≠v√ľl magas meg√©lhet√©si k√∂lts√©gek √©s az egyre csek√©lyebb b√©rek is gyarap√≠tj√°k. A j√∂vedelemszint szembetŇĪnŇĎ cs√∂kken√©st mutatott az 1995-tŇĎl 2020-ig terjedŇĎ idŇĎszakban: a szigetorsz√°gban 1995-ben 6,6 milli√≥ yen (nagyj√°b√≥l 50 600 doll√°r) volt egy √°tlagos h√°ztart√°s t√©nyleges keresete, m√≠g 2020-ban m√°r csup√°n 5,64 milli√≥ yen-t (43 300 doll√°r) tett ki ugyanezen adat. √Ėsszess√©g√©ben teh√°t az l√°that√≥, hogy a jap√°n fiatalok egyre pesszimist√°bban viszonyulnak j√∂vŇĎbeli lehetŇĎs√©geikhez. Mindezek t√ľkr√©ben a koronav√≠rus-j√°rv√°nyt k√∂vetŇĎ idŇĎszakra j√≥solt ‚Äěbaby boom‚ÄĚ elmarad√°sa nem tekinthetŇĎ meglepŇĎ fordulatnak. Ugyanakkor bizakod√°sra adhat okot, hogy a h√°zass√°gk√∂t√©sek sz√°ma 1,1%-os n√∂veked√©st mutatott 2022-ben, √≠gy mennyis√©g√ľk (519 823 darab) elsŇĎ √≠zben emelkedett az elm√ļlt h√°rom √©v sor√°n.

ūüĎ∑A jap√°n korm√°ny v√°ls√°gkezelŇĎ int√©zked√©sei k√∂z√ľl megeml√≠tendŇĎ m√©g az az ezer milli√°rd yen (7,6 milli√°rd doll√°r) √©rt√©kŇĪ fejleszt√©si program, amely magas fok√ļ k√©pzetts√©get ig√©nylŇĎ √°ll√°sok bet√∂lt√©s√©re k√©sz√≠t fel szakembereket. ElŇĎrel√°that√≥an 2040-re a legs√ļlyosabb hum√°nerŇĎforr√°s hi√°ny az √©p√≠tŇĎ-√©s sz√°ll√≠t√°si iparban, valamint az eg√©szs√©g√ľgyben jelentkezik majd. Az eg√©szs√©g√ľgyi rendszer j√∂vŇĎbeni leterhelts√©g√©t az ell√°t√°st ig√©nylŇĎ szem√©lyek sz√°m√°nak folyamatos emelked√©se indokolja. A korm√°nyzatnak a demogr√°fiai probl√©m√°k kezel√©se sor√°n a k√ľlf√∂ldi munkav√°llal√≥k eredm√©nyes munkaerŇĎpiaci-integr√°ci√≥j√°t is szem elŇĎtt kell tartania: a Value Management Institute elŇĎrejelz√©se szerint Jap√°nnak hozz√°vetŇĎlegesen 6,74 milli√≥ k√ľlf√∂ldire lesz sz√ľks√©ge 2040-ben gazdas√°gi prosperit√°sa fenntart√°s√°hoz. Mindez nagyj√°b√≥l a 2020-ban m√©rt, m√°s orsz√°gokb√≥l sz√°rmaz√≥ munkaerŇĎ-√°llom√°ny n√©gyszeres√©t jelenti. Akadnak azonban, akik kritik√°val illetik a k√ľlf√∂ldi munkav√°llal√≥k t√∂meges betelep√≠t√©s√©re ir√°nyul√≥ t√∂rekv√©seket. Furuja Soto ‚Äďa Recruit Works Institute munkat√°rsa‚Äď √ļgy v√©li, a t√°rsadalmak idŇĎs√∂d√©se vil√°gszerte megfigyelhetŇĎ jelens√©g, √≠gy a Jap√°n hat√°rain t√ļlr√≥l √©rkezŇĎk hossz√ļ t√°von nem szolg√°ltatnak megold√°st a demogr√°fiai neh√©zs√©gekre. A v√°ros √©s vid√©k k√∂z√∂tti t√∂r√©svonal √©lesed√©se tov√°bb √°rnyalhatja a helyzetet: a jap√°n prefekt√ļr√°k (megy√©hez hasonlatos k√∂zigazgat√°si egys√©gek) k√∂z√ľl kiz√°r√≥lag Toki√≥ban √°ll majd rendelkez√©sre el√©gs√©ges munkaerŇĎ, mik√∂zben Kiot√≥ban a sz√ľks√©ges √°llom√°ny ak√°r 39%-a is hi√°nyozhat majd. A Value Management Institute jelent√©se ugyanakkor nem veszi figyelembe a gazdas√°gi n√∂veked√©s hozad√©kait, √≠gy elk√©pzelhetŇĎ, hogy a bŇĎv√ľl√©s m√©g s√ļlyosabb hi√°nyokat eredm√©nyez, mint azt a kutat√≥k napjainkban gondolj√°k.

ūüá™ūüáļ Sajn√°latos m√≥don az idŇĎs√∂dŇĎ t√°rsadalom dilemm√°ja szerte Eur√≥p√°ban jelen van. Az Eur√≥pai Uni√≥n bel√ľl az idŇĎsek ar√°nya 2050-re el√©rheti a 29,5%-ot, amely sz√°mokban kifejezve 129,8 milli√≥ fŇĎt tesz ki. Az Ageing Europe kiadv√°ny adatai alapj√°n haz√°nkban a lakoss√°g k√∂zel 33%-a 55 √©ves vagy ann√°l idŇĎsebb volt 2019-ben, ez az √©rt√©k pedig 2050-re meghaladhatja a 40%-ot. Ugyanakkor a 2019-es adatokat vizsg√°lva eml√≠t√©st tehet√ľnk egy meglehetŇĎsen pozit√≠v eredm√©nyrŇĎl: Magyarorsz√°gon a 65 √©ves vagy af√∂l√∂tti, egyed√ľl √©lŇĎ lakoss√°g t√∂bb, mint 80%-a saj√°t, hitelekkel nem terhelt ingatlanban √©lt. E tekintetben Magyarorsz√°g eredm√©nye l√°tv√°nyosan meghaladta az EU-√°tlagot (62%). Azonban a nyugd√≠jrendszerre nehezedŇĎ nyom√°s bizonyosan fokoz√≥dni fog a j√∂vŇĎben, a k√°ros hat√°sok elker√ľl√©s√©re, illetve m√©rs√©kl√©s√©re c√©lzott korm√°nyzati l√©p√©sekre van sz√ľks√©g. Magyarorsz√°g korm√°nya sz√°mos csal√°dt√°mogat√°si int√©zked√©ssel igyekszik √∂szt√∂n√∂zni a gyermekv√°llal√°si hajland√≥s√°got. Ide soroland√≥ t√∂bbek k√∂z√∂tt a kedvezm√©nyesen ig√©nyelhetŇĎ hitelek (CSOK, babav√°r√≥ hitel), valamint a lak√°sfel√ļj√≠t√°si t√°mogat√°sok √©s a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ, gyermekgondoz√°st elŇĎseg√≠tŇĎ juttat√°sok (GYED, GYES). A magyar h√°ztart√°sok megseg√≠t√©s√©re ir√°nyul tov√°bb√° a rezsics√∂kkent√©s politik√°ja is. Ezek pedig √∂szt√∂nzik a gyermekv√°llal√°si hajland√≥s√°got. Az elm√ļlt t√∂bb mint t√≠z √©vben mindezek miatt Magyarorsz√°gon nŇĎtt a csal√°dv√°llal√°si kedv √©s a term√©kenys√©gi mutat√≥ is.

ūüĎćHa tetszett a poszt, k√©rj√ľk, t√°mogasson minket azzal, hogy kedveli vagy k√∂veti az Oeconomus oldalt. Naponta j√∂v√ľnk √ļj tartalommal.

ūüď≤ Ez a kor√°bbi √≠r√°sunk is √©rdekelheti: https://www.oeconomus.hu/oecoglobus/az-ar-ber-spiral-specialis-esete-japanban/

K√ľlsŇĎ junior elemzŇĎ | Megjelent √≠r√°sok

Fetter B√°lint az Oeconomus Gazdas√°gkutat√≥ Alap√≠tv√°ny k√ľlsŇĎ junior elemzŇĎje; a Nemzeti K√∂zszolg√°lati Egyetem mesterszakos hallgat√≥ja. √ČrdeklŇĎd√©se k√∂z√©ppontj√°ban az afrikai √©s eur√≥pai fejlŇĎdŇĎ orsz√°gok gazdas√°gi √°talakul√°sa, a migr√°ci√≥, illetve a demogr√°fiai probl√©m√°k √°llnak.

Iratkozzon fel h√≠rlevel√ľnkre