Categories
OecoGlobus

ūüĆć A k√≠nai ‚Äěz√©r√≥-Covid-politika‚ÄĚ gazdas√°gi vonatkoz√°sai

ūüõĎA K√≠nai N√©pk√∂zt√°rsas√°g eg√©szen a megjelen√©s pillanat√°t√≥l sz√°m√≠tva p√©ld√°tlan szigorral viszonyul a koronav√≠rus j√°rv√°ny terjed√©s√©nek megf√©kez√©s√©hez. Az orsz√°gban rendk√≠v√ľli, az √°llampolg√°rok mindennapi √©letvitel√©t korl√°toz√≥ int√©zked√©sek vannak √©rv√©nyben, amelyek term√©szetesen a k√≠nai gazdas√°g teljes√≠tm√©ny√©re is kihat√°ssal vannak. Jelen bejegyz√©sben a k√≠nai ‚Äěz√©r√≥-Covid-politika‚ÄĚ gazdas√°gi aspektusait vizsg√°ljuk meg.

ūüďäA K√≠nai Kommunista P√°rt (KKP) 2022. okt√≥ber 16-√°n nyitotta meg 20. Nemzeti Kongresszus√°t, amelyen a p√°rt fŇĎtitk√°ra, Hszi Csin-ping is felsz√≥lalt. Megnyit√≥ besz√©d√©ben K√≠na eln√∂ke vil√°goss√° tette: a korm√°ny nem k√≠v√°n enyh√≠teni j√°rv√°ny√ľgyi szab√°lyoz√°sain, m√©g annak ellen√©re sem, hogy m√°r j√≥l l√°that√≥ak annak h√°tul√ľtŇĎi. Ezek k√∂z√© soroland√≥, hogy a k√≠nai nagyv√°llalatok idŇĎrŇĎl idŇĎre k√©nytelenek besz√ľntetni komplett gy√°regys√©gek mŇĪk√∂d√©s√©t, ugyanis m√°r egyetlen fertŇĎz√∂tt eset√©n fenn√°ll a karant√©nk√∂telezetts√©g. Ami a k√≠nai GDP alakul√°s√°t illeti, 2022 m√°sodik negyed√©v√©ben meglehetŇĎsen alacsony, csup√°n 0,4%-os emelked√©s volt megfigyelhetŇĎ az elŇĎzŇĎ √©v megegyezŇĎ idŇĎszak√°hoz viszony√≠tva. A mutat√≥ gyarapod√°sa legut√≥bb 2020 elej√©n volt ennyire csek√©ly. Ezzel egy√ľtt √ļgy tŇĪnik, a KKP nem √≥hajtja feladni saj√°tos v√°ls√°gkezel√©si modellj√©t. A p√°rt vezetŇĎs√©ge √ļgy v√©li, a z√©r√≥-Covid-politika hat√©kony az emberi eg√©szs√©g megŇĎrz√©s√©nek v√©delm√©ben, √©ppen ez√©rt jelenleg is t√∂bb telep√ľl√©s √°ll teljes vagy r√©szleges lez√°r√°s alatt. Okt√≥ber v√©g√©n 28 k√≠nai v√°rosban t√∂bb mint 200 milli√≥ ember volt √©rintett a lez√°r√°sok valamilyen form√°j√°ban. K√ľl√∂n √©rdemes eml√≠t√©st tenni a 2,5 milli√≥s l√©leksz√°m√ļ HsziningrŇĎl, ahol nemr√©giben megszakadt az √©lelmiszerell√°t√°s, miut√°n okt√≥ber 20-√°n a hat√≥s√°gok besz√ľntett√©k a v√°ros legfontosabb √©lelmiszer-nagykeresked√©s√©nek mŇĪk√∂d√©s√©t. A h√≠rtelen fell√©pŇĎ √©lelmiszerhi√°ny azonnal felfel√© hajtotta az √°rakat. Han Hszingbin alpolg√°rmester igyekezett megnyugtatni az egyre nehezebb helyzetbe ker√ľlŇĎ lakosokat: ‚ÄěA k√©nyelmetlens√©g √©s a szabads√°g hi√°nya √°tmeneti lesz‚ÄĚ ‚Äď tette hozz√°. Vannak azonban olyan jelek, amelyek ennek ellenkezŇĎj√©re engednek k√∂vetkeztetni. Sanghajban pillanatnyilag is √©p√ľl egy 3000 fertŇĎz√∂tt befogad√°s√°ra alkalmas betegell√°t√≥ egys√©g, illetve szerte az orsz√°gban megfigyelhetŇĎek hasonl√≥ munk√°latok.

ūüďČA k√≠nai korm√°ny szigor√ļ Covid-strat√©gi√°ja az orsz√°g bev√©teleinek szempontj√°b√≥l kulcsfontoss√°g√ļ turisztikai ipar forgalm√°t is visszaveti. Mindezt kiv√°l√≥an szeml√©lteti a K√≠nai N√©pk√∂zt√°rsas√°g kiki√°lt√°s√°nak eml√©ket √°ll√≠t√≥, minden √©v okt√≥ber elsŇĎ het√©ben megrendezett √ľnneps√©gsorozat utasforgalma. A Kultur√°lis √©s Turisztikai Miniszt√©rium adatai alapj√°n j√≥l megfigyelhetŇĎ, hogy az eml√≠tett mutat√≥ komoly visszaes√©st produk√°lt: 2022-ben mind√∂sszesen 422 milli√≥ utaz√°s zajlott le az okt√≥ber elsej√©tŇĎl hetedik√©ig tart√≥ idŇĎszakban. Ez a sz√°m 39%-kal alacsonyabb, mint 2019-ben, a koronav√≠rus-j√°rv√°ny megjelen√©se elŇĎtt volt. A tavalyi √©vhez k√©pest pedig 18%-os visszaes√©s l√°that√≥. Az idegenforgalomb√≥l sz√°rmaz√≥ bev√©telek ennek megfelelŇĎen szint√ļgy visszaestek, id√©n hozz√°vetŇĎlegesen 40 milli√°rd doll√°rt tettek ki. Ez az √∂sszeg 26%-kal csek√©lyebb, mint a 2021-ben m√©rt.

ūüŹėÔłŹA k√≠nai gazdas√°g n√∂veked√©s√©t g√°tl√≥ t√©nyezŇĎk k√∂z√∂tt nem csup√°n a koronav√≠rus fedezhetŇĎ fel. Szint√ļgy eml√≠t√©st kell tenn√ľnk a kl√≠mav√°ltoz√°s negat√≠v k√∂vetkezm√©nyeirŇĎl (amelyek a k√≠nai ac√©l- √©s vegyipar produktivit√°s√°t is visszavetik), valamint a K√≠nai Kommunista P√°rtba vetett bizalom meging√°s√°r√≥l. Ugyan az elm√ļlt idŇĎszakban t√∂bb, az enyh√≠t√©s fel√© mutat√≥ h√≠r jelent meg, a k√≠nai korm√°ny tov√°bbra is kitart a legszigor√ļbb j√°rv√°ny√ľgyi korl√°toz√°sok mellett. Mindez egyre nagyobb el√©gedetlens√©get okoz az √°llampolg√°rok k√∂reiben: t√∂bb v√°rosb√≥l sz√°molnak be t√ľntet√©sekrŇĎl, tiltakoz√°sr√≥l. A fogyaszt√≥i bizalmi index pedig 1991 √≥ta nem volt ennyire alacsony szinten. Ez a t√©ny √∂sszef√ľgg√©sbe hozhat√≥ azzal is, hogy K√≠na 2020-ban erŇĎteljesen szab√°lyozni kezdte az ingatlanfejlesztŇĎk √°ltal ig√©nyelhetŇĎ hitelek √©rt√©k√©t. Ahogyan Hszi Csin-ping meg√°llap√≠totta: ‚Äěa lak√°s a lakhat√°s√©rt van, nem a spekul√°ci√≥√©rt‚ÄĚ. ¬†A fŇĎ c√©l teh√°t a t√ļlzott infrastrukt√ļraberuh√°z√°sok visszaszor√≠t√°sa volt, √°m a korm√°nyzat l√©p√©sei neh√©z helyzetbe sodort√°k az √©rintett √©p√≠t√©si v√°llalkoz√°sokat, amelyek hitelforr√°sok n√©lk√ľl nem k√©pesek finansz√≠rozni a m√°r kor√°bban √©rt√©kes√≠tett ingatlanok befejez√©s√©t. K√©rd√©ses, hogy az ismertetett h√°tr√°ltat√≥ t√©nyezŇĎk k√∂zepette siker√ľlhet-e K√≠n√°nak el√©rnie a KKP √°ltal 2022 m√°rcius√°ban kitŇĪz√∂tt 5,5%-os √©ves GDP gyarapod√°st. T√∂bb szak√©rtŇĎ v√©lem√©nye alapj√°n egy szer√©nyebb, 3%-os emelked√©s tŇĪnik re√°lisnak.

ūüĎćHa tetszett a poszt, k√©rj√ľk, t√°mogasson minket azzal, hogy kedveli vagy k√∂veti az Oeconomus oldalt. Naponta j√∂v√ľnk √ļj tartalommal.

ūüď≤ Ez a kor√°bbi √≠r√°sunk is √©rdekelheti: https://www.oeconomus.hu/oecoglobus/a-kinai-gazdasag-ismet-celkeresztben-ujabb-amerikai-szankciok-kerultek-elfogadasra/

K√ľlsŇĎ junior elemzŇĎ | Megjelent √≠r√°sok

Fetter B√°lint az Oeconomus Gazdas√°gkutat√≥ Alap√≠tv√°ny k√ľlsŇĎ junior elemzŇĎje; a Nemzeti K√∂zszolg√°lati Egyetem mesterszakos hallgat√≥ja. √ČrdeklŇĎd√©se k√∂z√©ppontj√°ban az afrikai √©s eur√≥pai fejlŇĎdŇĎ orsz√°gok gazdas√°gi √°talakul√°sa, a migr√°ci√≥, illetve a demogr√°fiai probl√©m√°k √°llnak.

Iratkozzon fel h√≠rlevel√ľnkre