Categories
OecoFocus

Méz és dió – mennyiért sütünk idén karácsonyi sütit?

🎄A tél és a karácsony közeledtével jellemzően élénkül az egyes csonthéjas magvak iránti kereslet, valamint a méz fogyasztás is. Az elmúlt években a magyar piacon is megfigyelhető volt a dió és a méz árának jelentős emelkedése, amit az idei évben tovább nehezíthet az infláció évközbeni változása, valamint a dió esetében a kínálat csökkenése is. A cikkünkben azt tekintjük át, hogy itthon hogyan változott a méz és a dió ára, valamint, hogy Magyarország mennyit exportál ezekből a termékekből.

🍯2020-ban a világ teljes méz exportja 2,29 milliárd USD volt. Az alábbiakban a top 10 export és import országok láthatóak százalékos részesedésük alapján.

🌰 A dió esetében a teljes export érték a méz összegének kevesebb, mint a fele volt 2020-ban: 1,18 milliárd USD értékben került export értékesítésre világszerte.

🇭🇺 A magyarországi természetföldrajzi viszonyok mind a méz, mind pedig a dió számára alkalmas környezetet biztosítanak, így a hazai termelés mindkét termék esetében jelentős mértékű. Az elmúlt húsz év során a legtöbb mézet 2017-ben sikerült előállítani – abban az évben 32 000 tonna mézet termeltek a hazai méhészek. A környezetszennyezés, az éghajlatváltozás, az invazív idegen fajok és különböző betegségek megjelenése miatt az elmúlt években jelentősen csökkent a hazai méh populáció mértéke is, ezáltal lényegesen leszűkült a méztermelés: 2021-ben 14 000 tonna volt a megtermelt mennyiség, így mindössze 4 év alatt közel felére esett vissza a korábbi érték.

🧑‍🌾 A dió esetében szintén több nehézség akadályozza a jobb terményátlagot, főként az elmúlt években megjelenő kártevők, amelyek Európa szerte rontják a diótermelést. Magyarországon az elmúlt évek során sikerült növelni a dió termőterületét: 2015 és 2019 között 4551 hektárról 5998 hektárra bővült a területek mértéke. Ezzel együtt növekedett a betakarított dió mennyisége is: a 2017-es év itt is rekord mennyiséget produkált 7895 tonna diót takarítottak be ebben az évben. 2019-ben 6824 tonna dió került betakarításra itthon. Az árak változása szintén számottevő volt az elmúlt évek során: 2010 és 2021 között a tisztított dió átlagos fogyasztói ára, több mint duplájára, a méz esetében az akácméz ára több, mint a hétszeresére nőtt kilogrammonként.

📈 Az idei évben a karácsonyi nagybevásárlás összegét az infláció nagyban befolyásolja majd, ezalól nem lesz kivétel a dió és a méz sem, ami ebben az időszakban a két leginkább keresett termék a boltok és a piacok polcain. A KSH felmérése szerint 10-ből 9 magyar háztartásban tervezik, hogy dió felhasználásával készül majd ünnepi sütemény, emellett pedig a mézeskalács elengedhetetlen alkotóeleme a méz, amely szintén a legtöbb otthonban beszerzésre került majd.

📈Az idei árak emelkedését nagyban befolyásolta a száraz, aszályos nyári szezon, így alakulhatott ki, hogy míg 2021 novemberében 5640 forint volt egy kiló akácméz és 4790 forint egy kiló tisztított dió, addig idén novemberben mindkét termék esetében 1000-1100 forint körüli áremelkedést tapasztalhatunk.

🚚 A hazai piacok ellátásán kívül exportra is kiterjed a magyar méz és dió értékesítése. Az elmúlt években a dió kivitele valamelyest csökkent, a mézé azonban emelkedő tendenciát mutat. Elsősorban a nyugat-európai országokba szállítják a magyar termékeket, valamint az USA piacaira. Mindazonáltal érdemes figyelembe venni azt is, hogy például a méz esetében a hazai előállítású áru mellett egyre inkább megjelentek az olcsóbb, jellemzően kelet-európai országokból származó mézek is. A piac diverzifikációja ebben az esetben is fontos, ugyanakkor nem mindegy, hogy a minőségi feltételek milyenek: gyakori, hogy a méz esetében nem mézet, hanem méz állagára rendkívüli módon hasonló, cukorszirupot értékesítenek az egyes „termelők”, ezáltal megtévesztve a vásárlót és rontva a termelői áru megítélését is. Mivel első ránézésre nem lehet azonnal megállapítani, hogy hamis méz van-e az üvegben, ezért gyakran csak a felhasználás során derül ki a minőségbeli probléma, így a vásárló joggal érezheti magát átverve és becsapva. Érdemes tehát olyan termelők mézét választani, akik nem csak hazaiak, de megfelelő minősítésekkel is rendelkeznek.

❗A méz és a dió nem csupán két fontos karácsonyi alapanyag, de a kiegyensúlyozott és változatos, egészséges életmód része is. Fontos lenne, hogy ne csupán télen fogyasszuk, hanem lehetőség szerint rendszeresen. A jelenlegi áremelkedés miatt várható, hogy sokan az alternatív lehetőségek felé fordulnak inkább a méz és dió pótlásához, ami azonban nem biztos, hogy ténylegesen megéri.  Mindkét esetben vásároljunk körültekintően, a feltűnően olcsó ár sok esetben nem azt takarja, amit valóban kínál a kereskedő.

👍Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

💾 Az eredeti cikk itt, itt, itt, itt, itt és itt

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/oecofocus/karacsony-szamokban-oecofocus/

#méz #dió #karácsony #infláció #áremelkedés #magyarpiac #magyarország #külkereskedelem #export

Elemző | Megjelent írások

Szigethy-Ambrus Nikoletta, nemzetközi kapcsolatok elemző. Mestertanulmányait a Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Karán folytatta. Kutatásokat folytat az orosz-ukrán konfliktus, a külkereskedelmet érintő és gazdaságtörténeti témakörökben is. Jelenleg az ELTE BTK PhD hallgatója, kutatási területe a Magyarországra áramló külföldi tőke szerepe az ország iparosodásában a XIX-XX. század során.

Iratkozzon fel hírlevelünkre