Categories
OecoFocus

Éppen csak levegőhöz jutott a turizmus, máris itt az energiaválság kihívása

🏨 A nemzetközi turizmus egy évtizeden keresztül sikerágazatnak számított egészen 2020 tavaszáig, az újfajta koronavírus megjelenéséig. A kialakult egészségügyi válság következtében ugyanis az egyik legsúlyosabban érintett gazdasági szektorrá vált. A nemzetközi tapasztalatokkal összhangban a magyarországi idegenforgalom egyik napról a másikra lényegében összeomlott. Egy évtized fejlődése és nyeresége semmisült meg a COVID-19-nek köszönhetően. 2022 első hét hónapjában összesen 14,6 millió vendégéjszakát regisztráltak a kereskedelmi szálláshelyeken, amely 106 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi értékhez képest. A dinamikus emelkedés az alacsony 2020-as számokkal, illetve az emberek bezártság közben felgyűlt és elhalasztott utazási vágyával magyarázható. A COVID-járvány lecsengésével a külföldi turisták visszatérése jelentősen hozzájárult az emelkedéshez. Az alacsony bázis miatt a külföldi vendégek, illetve vendégéjszakáik száma több mint duplájára emelkedett 2022 nyarán. 2022 augusztusában közel négymillió éjszakát töltöttek el a turisták Magyarországon, ezzel 18,5 millióra emelkedett az idei év összesített értéke. Az orosz-ukrán háború egyébként megtörte azon orosz vendégek utazási kedvét, akikből 2019-ben már több mint 700 ezer fő érkezett hazánkba. Ezek a vendégek jellemzően mindig hosszabb időre érkeznek hazánkba.

🛏️ PROPHEX Europe Consulting, mint az egyik legnagyobb globális turisztikai piaci adatelemző cég felmérése alapján 2021 év elején még a megkérdezettek közel 70 százaléka vélekedett úgy, hogy a járvány korlátozta az utazási szándékait, ugyanezen év végére viszont már csak alig több mint egynegyedük vallotta ugyanezt. 2022 nyarának közepén pedig 16 százalékra mérséklődött azon emberek hányada, akiket még befolyásolt a COVID-19 az utazási döntéseik meghozatala során. 2022-ben a járvány helyett az infláció, energia- és üzemanyag drágulása, illetve az orosz-ukrán háború okozta bizonytalanság egyre inkább beárnyékolta az emberek turizmushoz való hozzáállását.

📈 Az európai irányadó holland TTF gázár 2022 augusztusában 342 euróig emelkedett, amely 2022. október elején 150 euróhoz közeli szintre mérséklődött. Az orosz-ukrán háború miatt elszabaduló energiaárak jelentős ingadozás mellett számos idegenforgalmi szereplő működését kezdik ellehetetleníteni a fűtési időszak indulásával. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) 2022. tavaszi közgyűlésén a szállodaláncok vezetői vitáztak arról, hogy a többszörösére emelkedő energiaárak, és a növekvő bérnyomás egyre nehezebb helyzet elé állítja az idegenforgalmi szereplőket. Az MSZÉSZ által készített felmérés alapján 2022 első negyedévében az egy szobára jutó energiaköltség 280 százalékkal emelkedett 2019 azonos időszakához képest, miközben az árbevételhez viszonyított arányát tekintve ezen időszak alatt közel négyszeresére, 8-ról 23 százalékra való bővülést láthattunk. Az összes költség átlagosan 52 százalékkal emelkedett 2022 és 2019 között, miközben az árbevétel 44 százalékkal tudott bővülni, ráadásul a közgyűlési vitán elhangzott, hogy az áremelés 25 százaléka árfolyam- és áfahatás.

🇪🇺 A régióban is kezdenek felerősödni a növekvő energiaköltségek miatti gondok a szállásadók esetében. A Horvát Idegenforgalmi Közösség (HUT) a MSZÉSZ megállapításaival hasonló eredményre jutott, a különböző szállásadók működési költségei meredeken emelkednek az energiaárak következtében. 2022 és 2019 első negyedéveit összehasonlítva a villamosenergia költsége több mint 140 százalékkal, a földgáz ára 105 százalékkal növekedett, amely jelentősen mérsékli az iparág teljes jövedelmezőségét.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti: https://www.oeconomus.hu/irasok/terkepen-europa-gazbeszerzesi-forrasai-ii-a-diverzifikacio-lehetosegei/

💾 Az adatok forrása: KSH

Külső senior elemző | Megjelent írások

Nándor a Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott pénzügy mesterszakon. Több mint nyolc év munkatapasztalattal rendelkezik multinacionális vállalatoknál, főleg pénzügyi és stratégiai tanácsadási területeken. Mélyreható tapasztalattal rendelkezik iparági és stratégiai elemzések készítésében. Elemzéseiben főként a digitális transzformációra, pénzügyi és energetikai szektorokra koncentrál.

Iratkozzon fel hírlevelünkre