Categories
OecoFocus

Egyre bővül Magyarországon a személyi jövedelemadóhoz kapcsolódó kedvezmények köre

🇭🇺 Egyre bővül Magyarországon a személyi jövedelemadóhoz kapcsolódó kedvezmények köre – OecoFocus

💡 2021. június 9-én jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy a gyermeket nevelő szülők 2022 év elején visszakaphatják az idén befizetett személyi jövedelemadójukat. Az egyszeri kifizetést a magyar gazdaság legalább 5,5 százalékos növekedéséhez kötötték, ugyanakkor várhatóan a gazdasági becslések alapján 2021-ben 6-7 százalékos lesz a GDP bővülése. Az adóvisszatérítés maximumát a magyar átlagbér (jelenlegi bruttó havi 420 ezer forint) alapján határozták meg, ezáltal legfeljebb 800 ezer forint lehet a kedvezmény mértéke érintettenként. Amennyiben mindkét szülő keresőképes, úgy az elméleti maximális visszatérítés mértéke elérheti az 1,6 millió forintot is. Az intézkedés a költségvetés számára a becslések szerint 550-580 milliárd forintos terhet jelent majd. Ez az intézkedés is fontos kiegészítő eleme a közel egy évtizede tartó, családbarát költségvetési politikának, amely támogatja, hogy a magyar családok minél könnyebben vállaljanak gyermeket, megfelelő pénzügyi támogatás birtokában.

💵 Nem ez az első kormányzati intézkedés, amely a magyar emberek személyi jövedelemadó fizetéséhez kapcsolódik. Korábban a Családvédelmi Akcióterv keretében jelentették be, hogy a legalább négy gyermeket nevelő anyák életük végéig mentesülnek ezen adónem megfizetése alól 2020. január 1-két követően. A KSH adatai alapján közel 50 ezer édesanya jogosult ennek igénybevételére. Az idei év elején a 25 év alatti fiatalok 2022-től kezdődő személyi jövedelemadó mentességéről döntött a jelenlegi kormányzat, amely a KSH adatai és a NAV adóbevallási statisztikája alapján akár fél- és egymillió fő közötti érintettet jelent hazánkban. Éves szinten a következő generáció tagjai akár 720 ezer forinttal több nettó fizetéshez juthat.

Ezekből az intézkedésekből azt láthatjuk, a kormányzat továbbra is elkötelezett a munka alapú gazdaság mellett, és ma már kormányzati filozófiaként jelenik meg, hogy az adóteher csökkentésével nagyobb jövedelem maradjon azoknál, akik személyi jövedelemadót fizetnek. Korábban számos más ország indult el hasonló irányba és egyszerre javította a munkavállalási hajlandóságot, és növelte a családok rendelkezésre álló jövedelmét.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti: http://www.oeconomus.hu/oecofocus/az-allamilag-tamogatott-hitelek-szerepe-tovabbra-is-jelentos-a-hitelezesi-folyamatokban/

#SZJA #Ado #Visszaterites #Csaladvedelem #Tamogatas 

Külső senior elemző

Nándor a Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott pénzügy mesterszakon. Több mint nyolc év munkatapasztalattal rendelkezik multinacionális vállalatoknál, főleg pénzügyi és stratégiai tanácsadási területeken. Mélyreható tapasztalattal rendelkezik iparági és stratégiai elemzések készítésében. Elemzéseiben főként a digitális transzformációra, pénzügyi és energetikai szektorokra koncentrál.

Iratkozzon fel hírlevelünkre