Categories
OecoFocus

Az NHP Hajrá program keretében már több mint 1 800 milliárd forint került 28 ezer vállalathoz

💰 A Magyar Nemzeti Bank a Növekedési Hitelprogram Hajrá! programja 2020 áprilisában került elindításra az új típusú koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak az enyhítésére, a kis- és középvállalati szektor számára. A konstrukció keretében egymillió és 20 millió forint közötti hitelösszeget kedvezményes hitelfeltételek mellett tudnak felvenni az igénylők. A program keretében maximum 2,5 százalékos, a futamidő végéig fix kamaton nyújthatják a hitelt a kereskedelmi bankok a vállalkozások számára. A hitelt akár rövid távra, vagy akár 20 évre is igénybe vehetik a cégek. Az NHP Hajrá! tavaly 1 500 milliárd forintos kerettel került elindításra. Ugyanakkor a program népszerűsége már 2020 novemberében látszott, emiatt a jegybank a rendelkezésre álló keretösszeg ezer milliárd forintos kibővítéséről döntött.

💸 Az MNB legfrissebb sajtóközleménye alapján 2021 március elejéig a NHP Hajrá! keretében több mint 1 800 milliárd forint összértékben vettek fel kedvező hitelt a kkv szektorba tartozó vállalkozások.  A felvett összeg közel harmadát beruházásra vagy lízing finanszírozásra, 57 százalékban forgóeszközhitelként, valamint 12 százalékban már meglévő beruházási hitel kiváltása érdekében vették igénybe. Beruházási hitel és lízing esetében az átlagos hitelösszeg 38,3 millió forint volt, míg az átlagos futamidő 9,7 év volt. A forgóeszközhitelek esetében az átlagos összeg magasabb, 45 millió forint volt, miközben az átlagos futamidő 2,5 év volt. Az elmúlt majdnem egy év leforgása alatt közel 28 ezer vállalat, mintegy 39 ezer ügyleten keresztül vette igénybe a kedvező konstrukciót. Területi eloszlást tekintve az igénylések közel felét Közép-Magyarország régióban regisztrálták. Ágazati eloszlás alapján a felvett összeg elsősorban a kereskedelemben, a feldolgozóiparban és az ingatlanszektorban aktív vállalatoktól érkezett.

🏛️ A koronavírus-járvány ellenére a vállalati hitelállomány 2020 negyedik negyedévben is tovább bővült megközelítőleg 230 milliárd forinttal. A 2020-as évben összesen 780 milliárd forintos növekedést mutat, amely 2019-hez képest 9,4 százalékos bővülést jelent, és ebben érdemi szerepet töltött be a különböző állami és jegybanki hitelprogramok. A KKV szektorban még jelentősebb, 13 százalékos volt a bővülés, ahol közel 90 százalékban az NHP Hajrá program igénybevételével történt a hitelfelvétel. Az RSM tanácsadócég által 2021. március 11-én közzétett, KKV hitelkörképben készített összefoglaló táblázatból is jól látható, hogy a jegybanki NHP Hajrá programon felül az EXIM Bank négy (például az EXIM Kárenyhítő Program), míg a Magyar Fejlesztési Bank hat (mint például az MFB Krízis Hitel) hitelkonstrukciója érhető el a magyar vállalkozások segítése érdekében a COVID-19 alatt. Az állami bértámogatás és gazdaságvédelmi akcióterven belül elindított beruházás támogatási program is segíti a vállalatok működését. A hiteltörlesztési moratóriumba 2020 végén a vállalati hitelállomány közel 40 százaléka tartozott. Az MNB 2021. január 25-i levelében egyértelművé tette a kereskedelmi bankok számára, hogy az újabb hitelfelvételért folyamodó ügyfeleket nem érheti hátrányos megkülönböztetés csak azért, mert éltek a moratórium adta lehetőséggel.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

http://www.oeconomus.hu/oecoglobus/az-elektromos-autok-karbonsemlegessege-nem-teljesen-magatol-ertetodo/

#MNB #Hajra #Finanszirozas #KKV

Külső senior elemző | Megjelent írások

Nándor a Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott pénzügy mesterszakon. Több mint nyolc év munkatapasztalattal rendelkezik multinacionális vállalatoknál, főleg pénzügyi és stratégiai tanácsadási területeken. Mélyreható tapasztalattal rendelkezik iparági és stratégiai elemzések készítésében. Elemzéseiben főként a digitális transzformációra, pénzügyi és energetikai szektorokra koncentrál.

Iratkozzon fel hírlevelünkre