🥉 Az Európai Unióban hazánkban csökkent a harmadik legkisebb mértékben, mindössze 7 százalékkal a háztartások földgázfogyasztása 2022 első tizenegy hónapjában. A változásmutató bázisát 2019-2021 azonos időszakainak az átlagfogyasztása adja. Az idén augusztusban átalakított rezsicsökkentés a háztartások alapszükségleteit továbbra is lefedi, emellett a túlzott fogyasztást visszafogja és ösztönöz az energiahatékonyság növelésére.

🗺️ Az Európai Unió 27 tagállamában átlagosan az összesített földgázfogyasztás 11 százalékkal csökkent, míg hazánkban 10 százalékkal. Magyarország esetében az energiatermeléshez felhasznált gázmennyiség 3 százalékkal csökkent, az európai átlag  pedig mindössze 1 százalék. Idén októberben és novemberben Európában 25, illetve 23 százalék volt az átlagos mérséklődés. A ciprusi és máltai adatok azért nem szerepelnek az összesítésben, mert ezen országoknak nincs számottevő földgázfogyasztásuk. A térképen a kiugró értéknek számító Finnország és Szlovákia nem szerepel. Előbbiben összesítve 53 százalékkal csökkent, utóbbiban pedig 5 százalékkal nőtt a fogyasztás.

💪 A magyar ipari felhasználási érték rávilágít az energiahatékonyság javulására. A tárgyidőszakban az ipari földgázfogyasztás 45 százalékkal esett vissza, az ipari termelési volumen pedig összesítve növekedett. Ezek eredőjeként megállapítható, hogy javult az ipar energiaintenzitási mutatója, azaz csökkent az egységnyi GDP előállításához szükséges energiamennyiség.

💾 Az adatok forrása elérhető itt.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

 

Junior kutató | Megjelent írások

A Budapesti Corvinus Egyetem gazdaság- és pénzügy-matematikai elemző mesterképzés szak hallgatója.