Categories
OecoFocus

A SZÉP-kártya a koronavírus-járvány alatt is támogatta a turizmus-vendéglátás ágazatot

💳 A SZÉP-kártya felhasználásának szabályai a koronavírus-járvány kapcsán több alkalommal módosultak annak érdekében, hogy az be tudja tölteni funkcióját, vagyis célzottan támogassa – a járvány által különösen sújtott – turizmust, vendéglátást és szabadidős tevékenységeket.

🧾 2020 tavaszán a kormány a gazdaságvédelmi akcióterv keretében tovább erősítette a belföldi turizmus motorjának számító SZÉP-kártyát azzal, hogy az utána fizetendő szociális hozzájárulási adót elengedte, és egyúttal jelentősen megemelte a munkáltató által adható keretösszeget. A kártyának ezt megelőzően 15%-os szja és 17,5%-os szociális hozzájárulási adó tartalma volt. A módosítás nyomán a kártya összes adóterhe 32,5%-ról 15%-ra csökkent. Az adómenteséget a kormány többször meghosszabbította: először 2020. június 30-ig, majd 2020 végéig, végül 2021. június 30-ig. Emellett a munkáltatók a versenyszférában a korábbi 450 ezer forint helyett évi 800 ezer forintot adhattak a SZÉP-kártyán a munkavállalóiknak, míg a közszférában az eddigi 200 ezer forint helyett maximum 400 ezer forintot.

💾 2021 áprilisában folytatódott a koronavírus-járvány időszakában a SZÉP-kártyán felhalmozott összegek átmentése. Ennek keretében 2021. december 31-ig mindegyik alszámláról lehet költeni bármilyen, SZÉP-kártya által engedélyezett célra. Így a rendeletet alapján átmenetileg lényegében eltörlésre kerültek a különféle alszámlák közti határvonalak.

🔓 További fontos változás volt, hogy 2019-től megszűnt a feltöltött pénzösszegek lejárata. A fel nem használt egyenleg a banknál marad, amely ezután havi 3%-os díjat (plusz áfát) számít fel, de legalább 100 Ft-ot. Ugyanakkor ez a díj sem volt hatályban a koronavírus-járványra való tekintettel 2020-ban.

🍴 A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) adatai alapján a cafeteria szektor jelentős, a hazai GDP 1,5 százalékának megfelelő pénzt mozgat meg évente. 2020-ban már 1,8 millió SZÉP-kártya volt forgalomban, amelyet 35 ezer helyen fogadtak el. A különböző funkciókra feltöltött juttatások nagyobb része, 70%-a vendéglátásra, míg 20%-a szálláshely igénybevételére, és 10%-a egyéb szabadidős tevékenységekre volt fordítható. A VOSZ 2016-os adatai alapján a SZÉP-kártya egy négyszemélyes családban eddig 150-160 ezer forintnyi irányított fogyasztást jelenthetett.

📈 Ugyanakkor a SZÉP-kártya a különféle cafetéria típusokon belül dinamikus bővülést mutatott: A kártya részesedése a juttatások összértékén belül 2020-ban már elérte a 68%-ot, (2019-ben: 54%, 2018-ban: 38% volt). A jogszabályi változások mentén a kártyára utalt összegek is fokozatosan emelkedtek. Az egyik kártyakibocsátó adatközlése alapján 2019-hez képest a fizetőeszközre jóváírt összeg 13%-kal, a költések pedig 18%-kal emelkedtek. 2020-ban az előző év azonos időszakához képest közel 20%-kal nőtt a SZÉP-kártya forgalma. A pénzintézet arra számít, hogy 2021-ben is népszerű lesz a fizetőeszköz. Ez azt jelenti, hogy a koronavírus-járvány időszakában ez a cafetéria-elem nagyban hozzájárult a hátrányosan érintett turizmus-vendéglátás szektor megsegítéséhez. Emellett más támogatások és adókedvezmények, mint például az ételkiszállítás 5%-ra mérsékelt áfa-tartalma is segítette az ágazatot.

💾 Az eredeti forrás itt olvasható:

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

http://www.oeconomus.hu/oecoglobus/az-etelkiszallitas-titkos-gazdasagtana-oecomaps/

#szepkartya #cafeteria #turizmus_vendeglatas #szabadido #Magyarország #gazdasagiosztonzo #gazdasagujrainditas #koronavirus #covid19 #jarvany #hazaigazdasag #gazdasg

Senior kutató | Megjelent írások

Németh Viktória makroökonómiai elemző és külpolitikai szakértő. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott nemzetközi tanulmányok szakon. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem PhD hallgatója. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Pénzügyminisztériumnál, a Magyar Nemzeti Banknál és az Magyar Kereskedelmi Banknál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre