Categories
OecoFocus

A kereskedelmi kapcsolatok élénkítése áll a pakisztáni külügyminiszter látogatásának fókuszában

Február 22-én Magyarországra látogat Bilával Bhutto Zardári pakisztáni külügyminiszter. Látogatásának középpontjában a hazánkkal való kereskedelmi, oktatásügyi és sportot érintő együttműködés erősítése áll. Az ázsiai országban a MOL leányvállalata az egyik legjelentősebb szereplő az energiapiacon. A Magyarország és Pakisztán közötti áruforgalom élénkítése kiváló üzleti lehetőség lehet a hazai vállalatok számára.

? Bilával Bhutto Zardári pakisztáni külügyminiszter miután február 16-19 között a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián több beszélgetésen és háttértárgyaláson vett részt, Litvániába utazott. A balti államot követően február 21-én európai körútjának utolsó állomására, Budapestre érkezett. A pakisztáni külügyminisztérium közleménye alapján a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel folytatott tárgyalásának fókuszában a kereskedelmi kapcsolatok élénkítése, a sport és az oktatás fog állni. A két országot érintő regionális és világszintű eseményekről is tárgyalni fognak. Szijjártó Péter két éve áprilisban tett látogatást az ázsiai országban. Ekkor mindkét nemzet vezetése elkötelezte magát a gazdasági és kereskedelmi együttműködés elősegítésében, az ipari és mezőgazdasági befektetések élénkítésében, illetve a vízkezelési, energetikai, infokommunikációs és orvostudományi kooperációra. A kulturális partnerség a sportot, művészeteket és oktatást érinti. Magyarország és az ázsiai ország között 1965-óta létezik diplomáciai kapcsolat. Budapesten egy pakisztáni nagykövetség, Iszlámábádban pedig egy magyar nagykövetség, illetve Karacsiban konzulátus működik. A külkapcsolatokért felelős vezetők számos alkalommal találkoztak az elmúlt két évtizedben a bilaterális gazdasági és kereskedelmi kapcsolat erősítésének érdekében.

? Korábbi célkitűzések értelmében a két ország közötti kereskedelmi forgalom éves összértékét 250 millió dollárra tervezik emelni. Másfél évtizeddel ezelőtt az áruforgalom megközelítette ezt az értéket (2006-ban 225 millió dollár volt az ázsiai országgal folytatott magyar export és import összértéke), ezt követően azonban visszaesett az 50-80 millió dollár közötti sávba. A 2006-ban csúcsosodó magyar exportteljesítmény a távközlési és telekommunikációs eszközök forgalmának volt köszönhető. Ez a kategória az ázsiai országba irányuló magyar kivitel közel 86 százalékáért volt felelős. Pakisztánból elsődlegesen textil és bőr árucikkek érkeznek hazánkba, bár ezek aránya fokozatosan szorul vissza a gyógyászati és elektronikai termékek javára. Ezzel szemben a legfrissebb adatok alapján a legjelentősebb magyar kiviteli áruk az elektronikai eszközök, illetve a vegyipari és gyógyászati termékek. Korábbi találkozókon több szándéknyilatkozatot is aláírtak, melyben közvetlen repülőjárat létrehozásáról, illetve a turisztikai és mezőgazdasági partnerség erősítéséről egyeztek meg. Pakisztán közel 240 millió fős népességgel rendelkezik, így az óriási piac következtében kiváló lehetőség a magyar vállalatoknak a nemzetközi terjeszkedésre és befektetésre. Két évvel ezelőtt az állami érdekeltségű Eximbank 83 millió dolláros hitelkeretet nyitott meg a magyar és pakisztáni vállalatok együttműködésének finanszírozására.

?️ A keleti nyitás politikájának keretében 2013-ban a MOL 1,4 milliárd dollár értékben fektetett be Pakisztánban. A magyar energetikai cég leányvállalata 1999-óta üzemel az ázsiai ország Haibar-Pahtúnhva tartományában. A magyar tulajdoni hátterű olajipari vállalat Pakisztán energiaszükségletének jelentős hányadát biztosítja (a pakisztáni nagykövet 2013-as állítása szerint az éves olajkereslet 14 százalékát fedezte akkor), és több mint 400 embernek biztosít megélhetést. A MOL pakisztáni leányvállalata amellett, hogy számos blokknak a tulajdonosa, többet üzemeltet is. A cég terjeszkedése rendkívül dinamikus a térségben. Az elmúlt évtizedben számos hír érkezett, hogy a különböző blokkokban a kutatófúrások alkalmával új földgáz, kőolaj vagy kondenzátum lelőhelyre bukkantak. Az Iszlámábád székhelyű vállalat 2021-ben átlagosan naponta 6,9 ezer hordóval ekvivalens kőolajat hozott felszínre. Az energetikai tevékenység mellett a MOL Pakisztánban hidat és iskolát épített.

? Egy fegyveres konfliktus mindig destabilizálja a gazdasági kapcsolatokat. Pakisztán és régiójának stabilitását elsősorban a kasmíri ellentét fenyegeti. Az összetűzés a második világháborút követően, a brit gyarmati birodalom felbomlásakor kezdődött. Pakisztán és India függetlenedésekor a fejedelemségek dönthették el, hogy melyik országhoz kívánnak csatlakozni. Hari Szingh maharadzsa döntési halogatása miatt a pakisztáni fegyveres erők bevonultak Kasmír fővárosába. A terület visszafoglalásáért cserébe a terület vezetője Indiához csatolta a régiót. A két állam közötti konfliktus másik forrása Dzsammu régió státusza. A harcok 1949-ben tűzszünettel értek véget, majd többször, például 1965-ben, 1999-ben és 2020-ban újból feléledtek. Mivel mindkét nemzet atomhatalom, diplomáciai közeledésük kiemelten fontos. A kasmíri konfliktus újbóli lángra lobbanásának elkerülése Magyarország alapvető érdeke, a kereskedelmi kapcsolatok megőrzése miatt.

?? Az elmúlt három évben újból blokkokba oszló világrendszerben Magyarországhoz hasonlóan Pakisztán számára is felemelkedési lehetőséget jelenthet, ha mindkét nemzetcsoporttal jó kapcsolatokat ápol. A két kialakuló államközösség összekötésével ki lehet aknázni a kereskedelmi és diplomáciai lehetőségeket. A NATO fegyveres erőinek Afganisztánból való kivonulását követően a régióban hatalmi vákuum alakult ki. Pakisztán ennek következtében elsősorban a gazdasági kapcsolatait erősítette meg Oroszországgal. A két ország közösen épít 1100 kilométer hosszú gázvezetéket. Az orosz-ukrán háborúhoz való hozzáállása Pakisztánnak semleges, hazánkhoz hasonlóan a béketárgyalások megkezdését sürgetik.

? A két ország közötti együttműködés további terepe az oktatás. Magyarország 200 pakisztáni diák számára ajánlott fel ösztöndíjas képzést a Stipendium Hungaricum program keretében. A programra 9500 hallgató regisztrált, tehát több mint ötvenszeres volt a túljelentkezés. A külügyminiszteri látogatás során várhatóan ezt a keretszámot duplájára emelik.

? Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

? Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/oecoglobus/azerbajdzsan-az-europai-unio-egyik-legjelentosebb-energiabeszallitojava-valik/

Junior kutató | Megjelent írások

A Budapesti Corvinus Egyetem gazdaság- és pénzügy-matematikai elemző mesterképzés szak hallgatója.

Iratkozzon fel hírlevelünkre