Categories
OecoFocus

2021-ben dinamikusan bővült a lakossági hitelezés, különösen a lakáshitelek

💵 A Magyar Nemzeti Bank 2021 első 11 hónapjának adatai alapján a lakossági hitelezés kimagasló teljesítményt produkált Magyarországon. Ezalatt az időszak alatt az új lakáshitelek volumene 40 százalékkal növekedett, közel 1200 milliárd forintos összértékben. A fogyasztási hitelek esetében a növekedés 6,7 százalékos volt. A bevezetést követő első három hónapjában a Zöld Otthon Program keretében nyújtott kedvezményes kamatozású jelzáloghitel szerződésekből több mint 750 darabot kötöttek. A folyósított zöld lakáshitelek összesített értéke eléri a 22 milliárd forintos összeget, amely a teljes rendelkezésre álló keret 11 százalékát jelenti. Az igénylések felét eddig a közép-magyarországi régióban igényelték. Átlagosan 20,6 éves futamidő mellett, az átlagosan igényelt hitelösszeg 28,6 millió forint volt. Elsősorban saját építkezésre veszik fel a magyarok ezt a konstrukciót, az esetek felében ugyanis ezt jelölték meg az igénylés során.

📈 Az új típusú koronavírus-járványból való kilábalással egyidejűleg a világon és Magyarországon is megjelent az erőteljesebb infláció, amelyre a jegybankok kamatemeléssel reagálva elhozták a pénzbőség végét. 2022 január elején három magyarországi nagybank is megemelte az új lakáshitelek kamatozását, igazodva a növekvő kamatkörnyezethez. Az érintett intézményeknél a tíz éves kamatperiódussal rendelkező konstrukcióknál a lakosság 0,3 – 0,5 százalékpontos emelkedéssel nézhet szembe. A Bankmonitor 2021 és 2022 év eleji átlagos kamatszintet figyelembe véve megállapította, hogy egy 20 éves lejárattal rendelkező, 20 millió forintos hitelösszegnél ez akár 3,3 millió forintos költségnövekedést eredményezhet.

🛑 Orbán Viktor magyar kormányfő 2021. december 22-én jelentette be a változó kamatozású lakossági jelzáloghitelek esetében a kamatstopot. Ennek keretében az érintett hitelek esetében a 2021. október végi kamatszinten rögzítik a kamatfizetést 2022 januárja és júniusa között. Az MNB adatai alapján a lakossági jelzáloghitel állományon belül 35 százalékot tesz ki a változó kamatozással bíró konstrukció. A bevezetett kamatstop fél éves fennállása alatt az ügyfeleknek, amennyiben igényt tartanak rá, lehetőségük lesz rögzített kamatozású hitelekre átszerződniük. Az intézkedés közel félmillió családot mentesíthet a hitelkamatok emelkedésének terheitől, amely a kormányzati számítások alapján átlagosan havi 11 ezer forintos megtakarítást jelent.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/oecofocus/egy-evszazad-utan-ujraeledhet-az-aranybanyaszat-magyarorszagon/

💾 Az ábra adatainak forrása itt található.

#Hitelezes #Kamat #Stop  

Külső senior elemző | Megjelent írások

Nándor a Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott pénzügy mesterszakon. Több mint nyolc év munkatapasztalattal rendelkezik multinacionális vállalatoknál, főleg pénzügyi és stratégiai tanácsadási területeken. Mélyreható tapasztalattal rendelkezik iparági és stratégiai elemzések készítésében. Elemzéseiben főként a digitális transzformációra, pénzügyi és energetikai szektorokra koncentrál.

Iratkozzon fel hírlevelünkre