Categories
OecoFocus

🎇 A stresszlevezetés lehet a magyarok egyik fő motivációja, hogy egészségesebb életmódra térjenek át 2024-ben

🎇 Az újévi fogadalmak között minden évben a legnépszerűbb a fogyás, a több mozgás vagy az egészséges életvitel, valamint a sportos életmódot folytatóknál a maraton lefutása is a célok között szerepel. Azok körében, akik már most is mozognak a leggyakoribb motivációk között van az egészség megőrzése, de a fejük kiszellőztetése és a stresszlevezetés is fontos tényező. Annak ellenére, hogy a magyarok időhiányosnak érzik magukat, nemzetközi összehasonlításban mégis az elégedettebb nemzetek közé tartoznak a saját testmozgásra fordított idejük, és a hazai sportlétesítmények rendelkezésre állasával kapcsolatban. A 2024-es év különösen inspiráló lehet a mozogni vágyók számára, a soron következő évben olimpiát és a labdarúgó Európa-bajnokságot is rendeznek. Általános tendencia, hogy ezek a kiemelt sportesemények önmagukban is többlet motivációt adnak a szurkolóknak a szabadidős testmozgásra. A felmérések megosztottak a tekintetben, hogy mennyit és milyen módon sportolnak a magyarok. A titok abban rejlik, hogy honfitársaink jobban szeretik a kevés megkötéssel járó és praktikusan kivitelezhető mozgásformákat, mint a kerékpározás vagy a futás, míg fitnesztermekbe ritkábban járnak, mint a nemzetközi átlag.

✅ Inkább praktikusan sportolunk, mint szabályozott keretek között

🚴 A felmérések jelentősen megoszlanak a tekintetben mennyit sportolnak a magyarok. Így például az Eurobarométer vagy az Ipsos kutatásának eredménye szöges ellentéte egymásnak. Ennek háttere az lehet, hogy az egyik a kötött, a másik a kötetlen testmozgási lehetőségeket veszi figyelembe. A részletesebb kimutatások alapján az időtényező fontos szempont a magyarok számára, éppen ezért inkább praktikusan választunk mozgásformát, így például a biciklizés mint közlekedési eszköz használata egyúttal a legelterjedtebb tömegsport is hazánkban.

🙏 Nincs egyedül senki az akaraterőt érő kihívásokkal

🤗 Jó hír azoknak, akik 2024-ben kezdenék a rendszeres mozgást, hogy nem csak ők veszik rá magukat nehezen a futásra. A Runner’s World reprezentatív kutatása alapján a rutinos futók között a nagy többség (68%)  őszintén bevallotta, hogy néha könnyebben, máskor nehezebben indul el az edzésére, 18% pedig kimondottan nehezen veszi rá magát a sportolásra. Kiemelten fontos szerepe van a célok kitűzésének. A már régebb óta sportolók esetében folyamatos motivációt ad a teljesítmény fokozatos javítására való törekvés. Körükben 71%-a válaszolta, hogy megméreti magát versenyeken. Ez jó alap lehet a teljesítmény javítására, ami a rendszeresen futók háromnegyedének célja.

🏃 A felmérések emellett azt is mutatják, hogy a magyarok a munkaidő után nem feltétlenül vágynak társaságra. Így inkább az egyéni sportok népszerűek, többek között a kerékpározás és futás, míg a csapatsportok népszerűsége kissé elmarad a nemzetközi átlagtól az Ipsos felmérése alapján. A futók körében készült kutatások szerint a többség a fejét szeretné kiszellőztetni (52%), levezetni a munkahelyi vagy magánéleti stresszt (31%), és szívesen van csendben (53%), hallgat zenét vagy a természet hangjait.

🚧 Mi gátolja a magyarok sporttevékenységét?

⌛ Nemzetközi szinten és hazánkban is az időhiány a vezető ok, ami visszatartja az embereket a testmozgástól. Azzal együtt is, hogy Magyarország jól szerepelt az Ipsos felmérésén, és a többet mozgó nemzetek közé tartozik. Sokan, a lakosság több mint fele érzi, úgy, hogy a sportolási kedve nagyobb, mint a ráfordítható időkerete. Az ország felnőtt lakosságának 54%-a többet sportolna, ha tehetné, további 42% viszont elégedett a jelenlegi edzésmennyiséggel. Ezzel az aránnyal Magyarország a nemzetközi átlag felett teljesített, a globális felmérésben résztvevők csupán 37%-uk elégedett a teljesítményével.

🏟️ Ugyanakkor kiemelhető, hogy a rendelkezésre álló sportlétesítmények nemzetközi szinten (13%) is a legkevésbé problémás kérdések közé tartoznak hazánkban, ugyanis a megkérdezettek mindössze 8% sorolta ezt az akadályozó tényezők közé. Ez azt jelenti, hogy a magyarok jobbnak érzékelik a sportlétesítményekkel való ellátottságot, mint a nemzetközi kutatásban résztvevők többsége.

⚽🎾⛸️🥋🏃 Fontos, hogy valaki megtalálja-e a számára leginkább megfelelő és élvezetes sportágat. A válaszadók átlagos vélekedése alapján a mozgás a valamivel kevesebb örömet ad, mint az olvasás vagy internetezés. Utóbbi kérdés jelentősen megosztja a lakosságot, azok körében, akik nem számítanak sportolónak, és egy 10-es skálán 4,8 pontnyi örömet okoz a mozgás, míg a rendszeresen testgyakorlást végzők esetében ez a szám 7,6 pont. A válaszok alapján valódi vízválasztó, hogy valaki megtalálta-e a számára legmegfelelőbb sportot.

🪙 A testmozgás hosszútávú befektetés is

🚶‍♀️ Össztársadalmi és gazdasági szempontból tekintve a megfelelően végzett szabadidő sport kiemelt eszköze lehetnek a krónikus egészségügyi problémák megelőzésének. A prevenció (megelőzés) a leghatékonyabb eszköze az igen elterjedt és életmóddal összefüggő betegségek kezelésének, amely az egészségügyi kiadások csökkentése, valamint a társadalom életminőségének javítása mellett a gazdaság produktivitásához is hozzájárul.

Senior kutató

Németh Viktória makroökonómiai elemző és külpolitikai szakértő. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott nemzetközi tanulmányok szakon, majd a Pécsi Tudományegyetemen szerzett doktori fokozatot geopolitika szakirányon. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Nemzetgazdasági Minisztériumnál, a Magyar Nemzeti Banknál és az MKB-nál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja.

Felhasznált források:

Iratkozzon fel hírlevelünkre