Categories
Írások

Szingapúr ismét lépett – még szigorúbb intézkedések és egy újabb, immáron harmadik ezermilliárdos csomag! – Elemzés

Korábban is beszámoltunk arról, hogy milyen módszerekkel küzd a világ egyik legsikeresebb gazdasága a koronavírus okozta egészségügyi- és gazdasági hatásokkal. A helyzet viszont azóta jelentősen megváltozott Szingapúrban is. Lee Hsien Loong miniszterelnök április 3-án, pénteken délután élő bejelentkezésében három nyelven is bejelentette az úgynevezett circuit breaker intézkedéseket a Covid-19 lassításának érdekében. Röviden összefoglalva: otthonmaradás (stay at home) és távolságtartás (social distancing) helyett maximális távolság tartása (maximum distancing). A nem napi létszükségleteket kielégítő szolgáltatások home officeba költöznek (ha eddig nem tették volna meg) vagy bezárnak a következő 4 hétre. Ide tartozik minden üzlet, ami nem élelmiszerbolt, gyógyszertár vagy piac. Az éttermek, étkezdék, menzák pedig csak elvitelre és kiszállításra értékesíthetnek.
A szigorítás legfőbb oka, hogy a korábbi, napi átlagosan 10-nél nem magasabb esetszám jelentősen megugrott az elmúlt egy hónapban. Az utóbbi bő két hétben már szinte kivétel nélkül napi 50 feletti volt az újonnan regisztrált fertőzöttek száma. Ennek eleinte a március második hetétől folyamatosan hazamenekített, sokszor már betegen érkező szingapúri állampolgárok voltak az okai – Szingapúrnak több mint 200 ezer állampolgára él külföldön; még március utolsó napjaiban is több mint 1500 fő érkezett naponta csak a legfertőzöttebb országok közé tartozó Egyesült Királyságból és Egyesült Államokból.

Az eddigi szingapúri esetek száma: külföldről importált, helyi ismert eredetű és ismeretlen fertőzések megoszlása

Forrás: Ministry of Health, Singapore – Local Situation Report

Azonban ahogy a fenti ábrán is látható, április első hetének végére visszaszorultak importált esetek (kék oszlopok). Ezzel szemben viszont nem csak az ismert eredetű helyi fertőzések ugrottak meg (sárga oszlopok) – sok esetben akár klaszterek kialakulásával –, hanem az ismeretlen eredetű koronavírus fertőzöttek száma is (piros oszlopok). Utóbbi pedig a legrosszabb kategóriába tartozik: azt jelenti, hogy az új fertőzött nem köthető sem egy korábbi fertőzötthöz, sem egy klaszterhez, és fertőzött területre vonatkozó utazási előzménye sincs. Ez pedig méginkább aggasztó annak a fényében, hogy két hete a már eddig is hollywoodi filmekben látott detektívmunkát végző kontaktkutató csapatok kapacitást közel meghétszerezték a katonaságból átcsoportosított munkaerővel.

Újabb ezerkétszáz milliárd forint a következő pár hétre
Február 18-án, az akkor még csak a kezdődő koronavírus elleni harcban először 6,4 milliárd szingapúri dollár (SGD) értékű csomagot (az úgynevezett Unity Budget) jelentett be a pénzügyminiszter, főként a megugró egészségügyi kiadások és folyamatosan bevezetésre kerülő óvintézkedések fedezésére. Március 26-án pedig történelmi, 48,4 milliárd SGD értékű, úgynevezett Resilience Budget következett. Ennek célja az extrém módon felgyorsuló gazdasági problémák enyhítése, legfőképpen munkahelyvédelem és vállalkozások kisegítése az azonnali kihívásokkal szemben. Április 6-án – a miniszterelnök péntek délutáni beszédét követő első munkanapon – újabb, ezúttal Solidarity Budgetnek nevezett, 5,1 milliárd SGD értékű csomag érkezett, az előbbi célok mellett leginkább szociális és gazdasági megfontolásokból, és részben csak a következő 4 hétre bejelentett circuit breaker periódusra.
Ezekkel az intézkedésekkel csak az elmúlt másfél hónapban 59,9 milliárd SGD-t áldozott az állam a koronavírus elleni harcra, és ennek eredményeként a 2020-as fiskális év deficitje 44,3 milliárd SGD-re nő már most, ami közel 9%-os, rekord nagyságú GDP-arányos költségvetési hiányt jelent. A helyzet változékonyságát jól mutatja, hogy február harmadik hetében, az első csomag bejelentését követően még csak 10,9 milliárd SGD-nyi deficittel számoltak – ami már önmagában példa nélküli volt az elmúlt 25 évben, ahogy azt az alábbi ábra is mutatja (a február végi adatoknak megfelelően).

A szingapúri államháztartási egyenleg alakulása

forrás: https://data.gov.sg/dataset/government-fiscal-position-annual?view_id=5d325359-7739-4ead-8ff7-7f19526c1718&resource_id=98856a60-33cd-482a-9dc4-1ed52e562d5d

Solidarity Budget: családokra, munkavállalókra és munkáltatókra szabva
Tekintettel a precedens nélküli válságra, az állam nem győzi hangsúlyozni, hogy nemzeti összefogásra van szükség annak érdekében, a családok mindennapi megélhetése ne kerüljön veszélybe és egészségügyi értelemben (a fertőzést megelőzve) életeket mentsenek.
Ebből pedig mindenkinek ki kell vennie a részét, mert máshogy nem fog sikerülni. Az alábbiakban a csomag egyes pontjait mutatjuk be.

Családok
Szolidaritási kifizetés minden 20 éven felüli szingapúri állampolgárnak 600 SGD értékben április 30-ig – ez mai árfolyamon 141 ezer forintot jelent, melynek felét élelmiszer-utalványban osztják ki. A fiatalabb gyermek után a szülők további 300 szingapúri dollárt kapnak. A szociálisan jobban rászorultak a helyzetüktől függően további 300 vagy 600 szingapúri dollárban részesülnek júniusban. Az országban tapasztalható szolidaritást jól jelzi, hogy sok tehetősebb szingapúri már jelezte, hogy lemond a támogatásról olyan honfitársai javára, akik ténylegesen rászorulnak.

Munkavállalók
Az állam átvállalja minden szingapúri munkavállaló havi bérének a 75%-át az első 4.600 szingapúri dollárnyi sávig. Ez azt jelenti, hogy egy 1,1 millió forintnak megfelelő fizetésből 810 ezer forintot az állam áll ebben a hónapban.
Az alacsony jövedelmű munkavállalók (jellemzően fizikai munkát végzők), illetve egyéni vállalkozók közül azok, akik éves szinten 100.000 SGD (23,5 millió forint) alatt kerestek az előző évben, negyedévenként 3.000 SGD (705 ezer forint) juttatást kapnak az államtól májusban, júliusban és októberben egyaránt. Természetesen a feltételek között további kitételek szerepelnek, mint például március végén egyéni munkavállalóként voltak bejelentve, de korábbi pozitív adóigazolás is szükséges az automatikus részesedéshez és házaspárok esetében az egyének jövedelmének felső határa 70.000 szingapúri dollár.
Emellett akik a koronavírus hatásának következményeként veszítették el a munkájukat, azok az előbbieken felül további egyszeri, azonnali 500 szingapúri dolláros segélyt kapnak az erre a célból létrehozott Temporary Relief alaptól. Hosszabb távon, májustól pedig az úgynevezett Covid-19 Support Grant segíti munkanélkülieket mind anyagi segítséggel, mind a gyorsabb elhelyezkedés támogatásával.

Munkáltatók
Illetékcsökkentés részeként elengedik a munkáltatók által fizetendő április havi illetéket a külföldi munkavállalók után, illetve visszafizetik az idei évre kiváltott bizonyos típusú munkavízumok 750 dolláros díját a vállalkozások számára. Továbbá az állami cégek által bérbe adott mindennemű bérleti helyiségek (üzlethelyiség, iroda, raktár, stb.) első körben fél- vagy egy havi bérleti díj mentességben részesülnek. Jelentős állami segítség jelenik meg a különböző áthidaló kölcsönök kockázatvállalásánál is a következő 12 hónapra. Az állam a napi létszükségletet ellátó ételkiszállítás piacán is besegít. Tekintettel, hogy a kis étkezdék, büfék és hawker centerek konyhái rákényszerültek a kiszállításra, de nincs lehetőségük kigazdálkodni a nagy házhoz szállító cégek (Foodpanda, Grab és Deliveroo olyanok, mint otthon a NetPincér vagy Wolt) rendelésenkénti 20-30%-os jutalékát, ezért az állam ebben is segítséget nyújt számukra. Emellett azok a cégek, melyek minimum egy hónapra engedélyezik munkavállalóik számára a távmunkát (akár csak a most kezdődő circuit breaker időszakban, ami lényegében kötelező vagy kötelező beszüntetni a munkát), azok minden munkavállaló után 2.000 szingapúri dollár állami segítséget kaphatnak laptopok, szoftverek és home officehoz szükséges egyéb eszközök vásárlásához. És valószínűleg itt még nincs közel sincs vége a sornak, mert a helyzet folyamatosan változik.

Baljós árnyak
További negatív fejlemény, hogy a kialakult helyzet súlyosságát és a jövőbeni kilátásokat figyelembe véve a szingapúri reptér 18 hónapra beszüntette a 2-es terminál működését (és egyben előrehozta a csak 2024-ben esedékes felújítási munkálatokat). A közlekedési miniszter szerint “nem, hogy a teljes helyreállás nem valószínű idén, de még jövőre is csak részleges helyreállásra van esély” a légiforgalomban és a turizmusban.
Következő cikkünkben a koronavírus által az elsők között és talán a legjobban sújtott Changi reptérrel és annak gazdasági hatásaival folytatjuk, amely nem csak egy tisztán, mikroszinten profitorientált gazdasági szereplő Szingapúrban, hanem komoly stratégiai jelentőséggel is bír.
A tavaly közel 70 milliós utasforgalmat bonyolító komplexum adja az ország GDP-jének 6%-át és a népesség 1%-át foglalkoztatja közvetlenül. Emellett az elmúlt hét egymást követő évben megszakítás nélkül elnyerte a SKYTRAX Világ Legjobb Repülőtere címet.

Mindenki együttműködésére szükség van
Mostani írásunkat az egész áprilisra vonatkozó circuit breaker intézkedésekkel kapcsolatban a lakosságban esetlegesen felmerülő kételyek és aggályok tisztázására készített szemléltető videóval zárjuk.

Források
https://www.moh.gov.sg/news-highlights/details/circuit-breaker-to-minimise-further-spread-of-covid-19

https://www.businesstimes.com.sg/government-economy/singapores-covid-19-strategy-may-stretch-outbreak-but-will-preserve-healthcare

https://www.singaporebudget.gov.sg/budget_2020/resilience-budget/supplementary-budget-statement

https://www.straitstimes.com/singapore/budget-2020-highest-projected-deficit-of-109-billion-in-decade-to-cushion-coronavirus

https://www.straitstimes.com/politics/third-tranche-of-covid-19-support-measures-will-cost-51-billion-require-additional-4

https://www.straitstimes.com/politics/operations-at-changi-airport-t2-to-be-suspended-for-18-months-amid-coronavirus-outbreak

https://www.moh.gov.sg/docs/librariesprovider5/local-situation-report/situation-report—6-apr-2020.pdf

Megjelent írások

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kapcsolódó elemzések

Iratkozzon fel hírlevelünkre