Categories
Írások

OecoGlobus – A koronavírus hatása a világgazdaságra – Az első hullám

2020. március 4-én Magyarországon is megjelent az újfajta koronavírus, az ezt követő időszakban OecoGlobus,  világgazdasági rovatunkban nyomon követtük a koronavírus első hullámának gazdasági, társadalmi, egészségügyi trendjeit, a védekezéssel és a gazdaság újraindításával kapcsolatos legjobb példákat. Az időrendbe tett cikkekből jól látszik az a sokk, amivel a vírus becsapódott
a gazdaságba, soha nem látott visszaesések, munkanélküliségi rekordok váltogatták egymást. Majd szépen lassan a lezárásokat, lassú nyitások követték és kialakult egy új norma az életünkben. A vírushelyzet végleges megoldása, a széles körben alkalmazott oltás nagy valószínűséggel a következő évre tolódik, így hát kimondhatjuk, hogy a teljes 2020-as év gazdasági szempontból (is)
a koronavírusról fog szólni. A világgazdaság hosszú idő óta tartó felivelő pályáját törte meg a koronavírus. Az évek óta jósolt megtorpanás, egy a 2008-as válságtól eltérő új kihívással állította szembe a gazdasági és politikai döntéshozókat. A járvány első hullámában, a hitelen felbukkanó ismeretlen veszélyre lezárásokkal reagált a világ, majd az őszi második hullámra, az egészségügyi rendszerek felkészítése és a vírus természetének pontosabb ismerete okán a moderált működés lett a válasz.

„A lejtőn túl az újabb lejtő,
A viharon túlról az esőfelhőkkel
együtt érkezek.”

– szól a Hiperkarma együttes dalszövege, és valóban ilyennek érezhetjük a 2020-as esztendőt is, ahol az első és a második hullám követte egymást. Egy ilyen időszakban annak örülhetünk, ami előtte történt és abban bízhatunk, ami utána fog. A magyar gazdaságot összehasonlíthatatlanul jobb állapotban találta a válság, mint 2008-ban. Idén egy soha nem látott méretű és természetű válság ellen erős eszközökkel tudunk védekezni, megszorítások helyett gazdaságvédelemmel, elszabadult devizahitelek helyett hitelmoratóriummal. Az unortodox gazdaságpolitika innovációs és alkalmazkodóképessége most is versenyelőnyt jelent az ország számára. Ezért optimistán tekinthetünk a COVID utáni időszakra az idézett dalszöveg másik sorával élve kívánjuk, hogy:

„Legyen úgy, ahogyan elképzelted!”

Budapest, 2020. november 5.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Letöltés

Megjelent írások

Iratkozzon fel hírlevelünkre