Categories
Írások

Kína kriptopénzre váltott — OecoGlobus

Kína központi bankja saját digitális valutát vezetett be kísérleti jelleggel négy nagyvárosában. Az új valutának még nincs hivatalos elnevezése, de „DC/EP” néven szoktak rá hivatkozni. Több hasonlóságot is mutat más kriptovalutával, mint például a Bitcoinnal. Noha nem működik tejes mértékben anonim módon, azonban a kínai jegybank ígéretét tette, hogy megóvja a felhasználók adatait. Mindennek a célja az, hogy teljesen készpénzmentes lehessen a kínai gazdaság, illetve, hogy a monetáris bázis szabályozását tekintve hatékonyabb eszköztár álljon a központi bank rendelkezésére. A kétszintű bankrendszer digitális valuta bevezetése után is változatlan formában maradna a jegybank elnökének ígérete alapján. A használatához pedig elég lenne egy digitális pénztárcával rendelkezni. A rendszer offline üzemmódban is használható lenne mindaddig, amíg a fizetéshez használt telefon nem merült le.

Eközben az Európai Unióban elsőként a Magyar Nemzeti Bank vezette be kötelező jelleggel az azonnali fizetési rendszert idén márciusban. Ezzel a lépéssel a magyar pénzforgalmi rendszer is ellenállóbb lett amellett, hogy még vonzóbbá tette az elektronikus fizetési módot a készpénzzel szemben.

A cikk linkje:

https://www.wsj.com/articles/china-rolls-out-pilot-test-of-digital-currency-11587385339?fbclid=IwAR0S7Ith5ufhKMslf86_NRV6uG0sP-F2EvwnDkk0AStPdfJCpCUfR5vAIxY

A kép forrása: China Daily/VCG

Iratkozzon fel hírlevelünkre