Categories
Írások

Családtámogatás a gazdaságpolitika fókuszában – A családtámogatási rendszer célja és jelentősége Magyarországon

Bevezető

A világ népességének fele olyan területen él, ahol a termékenységi ráta nem éri a 2.1-es reprodukciós szintet. Európa is jócskán alatta van ennek a számnak és ha a jelenlegi trendek folytatódnak akkor 30 év múlva az európai népesség a világ népességének már csak 7 százaléka lesz.

Magyarországon két kiugróan népes korosztály van, az 1950-es években született ún Ratkó-gyerekek és az ő gyermekeik, az 1970-es években született a Ratkó-unokák. Azonban a Ratkó-unokák nagy része pont abban az időszakban érte el a családalapítási kort, amikor a gazdasági válság és az arra adott – családtámogatásokat leépítő – hibás gazdaságpolitika elbizonytalanította őket.

A  Magyar Kormány 2010 óta jelentős erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a magyar családok számára kiszámítható támogatási rendszert biztosítson a gyermekvállaláshoz. A családok támogatása azért kiemelt fontosságú, mertnemzetünk alapegységét alkotják. Hosszú távon a családok biztosítják, hogy az újabb és újabb generációk a megfelelő körülmények között nőjenek fel, és felnőtté válva hasznos tagjává váljanak a magyar nemzetnek.

A családpolitika a gazdaság mozgatórugója is egyben, hiszen egyszerre biztosítja a gazdaság számára a munkaerőt, szakértelmet, fogyasztást és megtakarítást. Ezért is kerültek a családpolitikai intézkedések egy hosszú távú célokkal rendelkező kormányzás fókuszába, egy olyan időszakban, amikor a magyar népesség évtizedek óta folyamatos ám lassú fogyásban van.

A teljes anyag alább elérhető:

Családtámogatás a gazdaságpolitika fókuszában

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kapcsolódó elemzések

Iratkozzon fel hírlevelünkre